Petak 05.07.2013.
12:33
Z. Marjanović - Vesti

"Vučić ponizio i nas i svetinju"

Otac Partemije (desno), starešina manastira Savinac
 

Da podsetimo, Vučić je rekao da "moramo da se izborimo sa palanačkim duhom prošlosti i sa onima koji hoće da brane hrast star 600 godina, a neće auto-put".

Peticija i osude udruženja

Izjavu Aleksandra Vučića osudili su i brojna udruženja građana među kojima su Evropski pokret, GM Optimist, Ekološki medijski servis Srbije, Zelena lista Srbije i mnogi drugi. Takođe, u Srbiji, ali i u svetu, u toku je potpisivanje internet peticije za očuvanje seoskog zapisa u selu Savinac koju je do sada potpisalo nekoliko hiljada građana.

- Narod je ogorčen jer nije očekivao takvo omalovažavanje od čoveka na tako visokom položaju u vlasti države. Posebno je ponižavajući stav da "Srbija mora da se izbori sa palanačkim duhom našeg naroda". Ispade da je narod iz provincije protiv izgradnje puta i protiv napretka Srbije, a nije tako.

- Narod ovog kraja itekako želi napredak, ali u isto vreme želi da zaštiti i svoju tradiciju i običaje. Naravno, u skladu sa tim želi da sačuva i seoski zapis. Narod se čudi ovakvoj izjavi jer se tim povodom nedavno oglasio i ministar Velimir Ilić obećavajući da je već u toku iznalaženje tehničkih rešenja da hrast bude presađen na neku drugu lokaciju - kaže za "Vesti" otac Partemije naglašavajući da je crkva u potpunosti na stani naroda.


Miliša Nikolić, predsednik seoske mesne zajednice, navodi da su meštani upozoravali da će auto-put ugroziti seoski zapis, a ispalo je da hrast ugrožava radove na Koridoru 11.


- Upozoravali smo, ali nas niko nije slušao i eto, doživeli smo da čujemo izjavu Aleksandra Vučića po kojoj smo mi koji štitimo sveto drvo protiv napretka. To je zaista ponižavajuće - naglašava Nikolić.

2024 © - Vesti online