Petak 05.07.2013.
04:32
b92.net

Koliko ima prisluškivanja u Srbiji?

Foto: Ilustracija
 

Načelnik UKP Rodoljub Milović kaže da oni ne mogu da rade bilo šta bez naloga suda i bez pomoći BIA , jer nemaju svoj nezavisan sistem.

"Evropska komisija sad insistira da mi imamo nezavisan sistem van ostalih službi bezbednosti VBA, VOA I BIA i mi smo dužni da u narednih par meseci formiramo radnu grupu. Mi praktično imamo sistem ali je van upotrebe iz više razloga, jer je naša bezbednosna kultura bila na niskom nivou. Sad ćemo da uradimo neke kadrovske promene da se uspostavi neko kvalitetnije stanje i da se u državi formira jedan jedinstveni monitoring centar gde će da se kontroliše zakonitost primene svih tih mera", objašnjava Milović.

Pročitajte još:

* Izmislili špijune da spreče istrage

Na mapi koju je objavio Snouden jedina zemlja koja je obeležena crnom bojom je Srbija, a to bi trebalo da znači da smo amerikancima najmanje interesantni za špijuniranje. Ipak, general Aleksandar Dimitrijević, bivči načelnik KOS-a, kaže da smo i te kako interesantni velikim silama.

"Mi smo geostrateški na izuzetno važnom prostoru i interesi velikih i zapada i istoka za ovaj prostor su itekako prisutni. Dakle hoće li se na ovaj prostor definitivno instalirati zapad eventualnim ulaskom u NATO, ili će se instalirati Rusija sa svojim, jer mi smo sada potpisali sporazum kao posmatrači u organizaciji za kolektivnu bezbednost", navodi Dimitrijević.

General Dimitrijević veruje da je samo pitanje koliko će se novih Snoudena i Asanža pojaviti. Prema njegovim rečima u američkoj administraciji ima 10 hiljada službenika koji imaju pristup osetljivim podacima i samo je pitanje vremena kada će još nekom proraditi savest.

2024 © - Vesti online