Četvrtak 04.07.2013.
17:18
Beta

Makedonija smanjila uvoz srpske pšenice

"Mi smo od našeg izvoznika saznali da je mera počela da se primenjuje od 1. jula i da je objavljena u službenom listu, ali nas makedonska strana nije o tome zvanično obavestila", izjavila je Todorović.

Foto: Ilustracija

Po toj meri, za kilogram uvezene pšenice, makedonski uvoznici moraće da kupe tri kilograma domaće psenice, a za kilogram brašna iz Srbije četiri kilograma domaće pšenice.

Todorović je dodala da je Srbija u pismu presedavajućem CEFTA-e - Bosni i Hercegovini zatražila hitnu sednicu zajedničkog komiteta CEFTA.

"Očekujemo da se u konsulataciji s Bosnom i Hercegovinom, to zasedanje što pre održi i da podrži naš zahtev i preporuči Makedoniji ukidanje te mere", rekla je Todorović koja očekuje da će sednica biti zakazana za dve nedelje.

Todorović je navela da Ministarstvo poljoprivrede analizira kako bi Srbija mogla da zaštiti tržište i koje recipročne mere da preduzme. Srbija godišnje u Makedoniju izvozi 50.000 tona pšenice i 45.000 tona brašna.

Najavljeno je da će srpske kompanije tražiti da Srbija uvede recipročne mere u onim oblastima koje su važne za Makedoniju, odnosno da domaći uvoznici vina prilikom uvoza jednog litra vina iz Makedonije moraju prethodno da kupe četiri litra domaćeg vina.

2024 © - Vesti online