Četvrtak 04.07.2013.
16:55
Beta

Ešton i File: BiH da uči od Srbije i Kosova

Srbija i Kosovo su napravili istorijski iskorak ka EU: Štefan File i Ketrin Ešton
 

"Sporazum Srbije i Kosova odražava njihovu odlučnost da svoju budućnost vide u EU i zasnovan je na predanosti ka doprinosu trajnom pomirenju u regiji. To, takođe, pokazuje kredibilitet politike proširenja EU. EU ispunjava svoja obećanja kada zemlja pristupnica ispunjava neophodne kriterijume", piše u tekstu.
 

Ešton i File ističu da je priznavanjem napretka koji su Srbija i Kosovo postigli u normalizaciji međusobnih odnosa, EU prepoznala odvažnost premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija "prilikom zaključivanja nedavnog revolucionarnog sporazuma". Oni dalje navode da se dve značajne lekcije mogu naučiti iz iskustva Srbije i Kosova, kako bi se izbeglo da Bosna i Hercegovina zaostane za drugim zemljama regiona.
 

Prvo je "hrabro i odvažno vođstvo - u slučaju Srbije i Kosova, premijeri Dačić i Tači su postigli kompromis koji je, iako nije idealan ni za jednu stranu, pomogao da krenu napred. Bez političke hrabrosti i odlučnosti evropska perspektiva BiH neće napredovati", upozoravaju Eštonova i File.

Drugo, ističu oni, slušati građane je od ključnog značaja: "Građani regiona, a sigurno i BiH, žele ne samo da imaju poslove, trgovinu i investicije, već i da žive zajedno u miru. EU pomaže da se sve to ostvari... Verujemo da političari moraju biti odgovorni građanima, a prošlog meseca smo videli da je taj osećaj prisutan i na ulicama nekoliko gradova u BiH", piše u tekstu. Navodeći da je EU u BiH partner, Ešton i File poručuju da je ponuda jasna, ali da se čini da su kratkoročni stranački ili etnički interesi važniji od odluka o dugoročnoj budućnosti.
 

"To se hitno mora promeniti, a ostvarivanje te promene je pitanje i za političke lidere i za narod", ukazali su evropski zvaničnici.
 

Oni smatraju da politički lideri Bosne i Hercegovine napokon treba da se pozabave pitanjem sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", kako bi okončali diskriminaciju. Time će biti otvoren put za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i za podnošenje verodostojnog zahteva za prijem u EU.
 

"Znamo da sprovođenje presude "Sejdić i Finci" ne može rešiti sve izazove sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina. No, verujemo da se oni mogu rešavati kasnije, kako Bosna i Hercegovina bude napredovala u procesu pristupanja EU", konstatovali su Ešton i File.  Oni zato postavljaju pitanje o tome "da li je BiH srećna zbog toga što zaostaje, dok njeni susedi idu napred".
 

"Evropska unija ne može i neće vama nametati vašu budućnost. Mi ćemo vam pomoći, ali, na kraju, Bosna i Hercegovina je odgovorna da sada preduzme prave korake, ako je evropska budućnost ono što njeni građani žele", zaključili su Ketrin Ešton i Štefan File.

2024 © - Vesti online