Četvrtak 04.07.2013.
16:44
Beta

Belorusija neće da prizna Kosovo

Pomoći ćemo Srbiji na sve načine: Vladimir Makej
 

Nikolić je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Belorusije Vladimirom Makejom istakao da će Srbija u narednom periodu raditi na oporavku svoje ekonomije, jer je to jedini način da se građanima omoguće bolji uslovi života.


"Obnovili smo stara prijateljstva koja su u prethodnim godinama nepotrebno zapostavljana i sada je Srbija ponovo postala zemlja koja nudi perspektivu svakome ko je zainteresovan za zajednički nastup na trećim tržištima", rekao je Nikolić.
 

Ministar spoljnih poslova Belorusije je rekao da je izuzetno važno da Srbija i Belorusija razvijaju zajedničke proizvodne projekte i naglasio da su beloruske kompanije zainteresovane za prisustvo na srpskom tržištu, kao što su i srpske firme zainteresovane za tržište Belorusije.
 

"Belorusija će ostati pri stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, a gosti iz Belorusije ponudili su i podršku Srbiji u vezi sa ovim pitanjem pred međunarodnim forumima i organizacijama", piše u saopštenju kabineta predsednika Srbije.

Ekonomska sradnja mora da bude bolja

Premijer Srbije Ivica Dačić i šef beloruske diplomatije Vladimir Makej ocenili su danas u Beogradu da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, izrazivši nadu da će biti sve bolji i na ekonomskom planu.

Beloruski šef diplomatije sa Ivicom Dačićem

"Beloruska strana ima ozbiljan pristup planu dva predsednika (Tomislava Nikolića i Aleksandra Lukašenka iz marta ove godine) da se međusobna spoljnotrgovinska saradnja poveća sa 170 miliona evra u prošloj godini na 500 miliona evra u narednim godinama", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makejom u vladi Srbije.
 

Makej je, istakavši da belorusko-srpski odnosi doživljavaju preporod, ukazao da bi za povećanje robne razmene bilo potrebno uspostaviti novi, integracioni vid saradnje, prevashodno stvaranje zajedničkih kompanija, čemu treba da prethodi usvajanje mape puta.
 

Dačić je rekao da su u izgledu mnogi zajednički projekti, poput otvaranja avionske linije između dve zemlje u septembru i dodao da je veliko interesovanje beloruskih kompanija za saradnju sa srpskim, među kojima su Prva petoletka iz Trstenika, FAP iz Priboja, 14. oktobar iz Kruševca, IMT i IMR.

2024 © - Vesti online