Četvrtak 04.07.2013.
13:45
Beta

U Prištini protesti zbog zakona o amnestiji

Ilustracija: Protest Samoopredeljenja

Organizatori protesta, na kojima je učestvovalo oko 100 ljudi, postavli su na plato ispred parlamenta panoe sa slikama učesnika nemira, paljenja barikada, napada na Albance uz komentare "ove hoće da amnestiraju".
 

"Zakon o amnestiji je protiv naših prava, jednakosti i ljudskih prava", ocenili su učesnici protesta i dodali da se protive amnestiji i srpskih i "Tačijevih" kriminalaca.


Ukazali su da bi tim zakonom bili amnestirani i oni koji nisu plaćali poreze, takse, bavili se oraganizovanim kriminalom i uzurpiranjem tuđe imovine.
 

Zakon o amnestiji, na kome je Beograd insistirao, deo je briselskog sporzuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.
 

Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković rekao je da taj zakon treba da predstavlja osnov za izgradnju jednog novog poverenja. Selaković je objasnio da amnestija mora da se odnosi na sve pripadnike srpskog naroda na području Kosova i Metohije koji su, kako je rekao, bili izloženi diskriminaciji prištinskih institucija upravo zato što ne prihvataju takozvanu državu Kosovo.
 

"Oni to neće morati da rade ni ubuduće", dodao je on.
 

Prištinski mediji su u ponedeljak pisali da će od Zakona o amnestiji korist imati biznismeni koji su kosovski budžet oštetili za milione, kao i da će svi oni profitirati na račun Srba osumnjičenih za slična krivična dela kojim su čitavu dekadu nanosili finansijsku štetu državi Kosovo.

"Od amnestije korist će imati i kosovske naftne kompanije koje su pod istragom. Koristi ce imati i porodica Veselinović, sa severa, sa desetinama svojih firmi. Očekuje se da biznismenu Zvonku Veselinoviću (osumnjičenog za organizovanje barikada na severu, i paljenje prelaza) bude oprošteno oko 20 dela", navodi Koha ditore.

2024 © - Vesti online