Petak 05.07.2013.
08:00
klix.ba

Život na Zemlji će nestati za milijardu godina

Foto: Ilustracija
 

Ironično, nestanak će se dogoditi kao rezultat premalo, a ne previše, ugljendioksida u atmosferi. Trenutno stručnjaci pokušavaju da pronađu načine za smanjenje nivoa staklenih gasova, kako bi predupredili globalno zagrevanje.

Rastom Sunca rastu i temperature, a time i isparavanja te hemijske reakcije, što će na kraju rezultirati smanjenjem količine ugljendioksida. Za manje od milijardu godina biće ga tako malo da biljke neće moći da preživeti, kažu naučnici.

Kada se to bude dogodilo, život kakav poznajemo na Zemlji će prestati da postoji. Uz gubitak biljaka izumreće i životinje biljojedi, a potom i životinje mesojedi.

Na kraju će ostati samo mikrobi, ali je čak i budućnost većine njih neizvesna. Okeani će presušiti, a opstaće samo najotpornije bube.

"Krajnja budućnost Zemlje će biti vrlo neprijateljski raspoložena prema životu kakav poznajemo. Preživeli organizmi moraće da se nose s izuzetno visokim temperaturama i intenzivnim ultraljubičastim zračenjem", rekao je Džek O'Mali-Džejms, astrobiolog sa Univerziteta St. Endrjuz u Škotskoj, piše Daily Mail.

Predviđanja se temelje na kompjuterskoj simulaciji dugoročnih uticaja Sunca na Zemlju, a dobijeni rezultati sugerišu da će čovečanstvo morati da traži drugo mesto za život.

2024 © - Vesti online