Petak 26.02.2010.
17:33
Tanjug

Artemije: Poštujem odluku Sinoda

Vladika Artemije

"Ono čega se držim, to je stav da je najbitnije očuvati jedinstvo SPC. To sam rekao i Sinodu, da nikada ne mogu prihvatiti niti me neko može naterati da cepam hiton SPC, tj. da pravim raskol", rekao je vladika Artemije u svom prvom javnom obraćanju nakon što ga je Sinod SPC 13. februara razrešio dužnosti upravitelja eparhijom i imenovao vladiku Atanasija za administratora.


Vladika je rekao da ta njegova poruka "treba da bude putokaz i svima onima koji koristeći naše ime i položaj u kome se trenutno nalazimo, stvaraju utisak kako vladika Artemije sa nekim svojim pristalicama stvara raskol u SPC".


"To jednostavno nije tačno i nikada na to ne bi pristao niti ću pristati", kazao je vladika Artemije.


"Ono što bih želeo da naglasim, a što sam rekao i u Sinodu, jeste da sam spreman da prihvatim odluke Sinoda kao što sam i prihvatio, iako se sa njima i ne slažem i ne moram da se slažem, ali prihvatam", istakao je vladika Artemije.


Manastir Gračaniču danas su posetili vladika Grigorije i ministar vera u Vladi Srbije Bogoljub Šijaković.


Nakon sastanka sa njima, razrešeni vladika Artemije kazao je da se oko njegovog razrešenja u medijima "digla velika halabuka".


"Danas je tu vladika Grigorije i možda je vreme da ipak kažem neku reč oko svega toga, ne da bismo demantovali ono što je pisano već da bismo doprineli prevazilaženju nastale situacije", rekao je Artemije.


On je pozvao sve one koji ga poštuju i vole, kojih, kako je rekao, nije mali broj, da saobražavaju tome što on prihvata i ostaje u poslušnosti SPC i pokažu solidarnost i ljubav prema njemu i prema SPC.

"Mislim da će ovaj problem koji je nastao biti legitimno rešen na Aarhijerskemom saboru, a do tada neka se u miru, bez halabuke stvari ispitaju. Tu su i državni organi, neka ispitaju sve činjenice, a onda će Sabor na osnovu svojih saznanja, kanona i Ustava SPC doneti najcelishodnije rešenje", naglasio je vladika Artemije.

Grigorije: Pobeda patrijarha i vladike Artemija

 

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije ocenio je poziv vladike Artemija na poštovanje odluka Sinoda kao veliku vest i pobedu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja i vladike Artemija.

"To je velika vest i velika pobeda našeg novoizabranog patrijarha i vladike Artemija i sve će sada ići u boljem pravcu, pravcu jedinstva i smirivanju svake strasti", rekao je Srni vladika Grigorije, koji je danas sa ministrom vera Srbije Bogoljubom Šijakovićem posetio manastir Gračanicu.

Episkop Grigorije je naveo je da je vladika Artemije dao izjavu mira i pomirenja i da je njena suština da je on sve ove koji se na njega pozivaju, a govore protiv Sinoda i Crkve, pozvao da to ne čine, jer na taj način pokazuju neposlušnost i prema Crkvi i prema njemu.

 

"Pozvao ih je da, ako hoće njega da slušaju, da slušaju Crkvu jer on sluša Crkvu i istakao da je za njega jedinstvo Crkve iznad svega", dodao je vladika zahumsko-hercegovački.

 

Episkop Grigorije je istakao da će širenje dezinformacija i laži od sada biti "samo protiv onih koji to budu radili, a dosad je bilo i protiv onih koji su stvarno bili zbunjeni tim dezinformacijama".

On je rekao da umirovljeni vladika Atanasije ostaje administrator Raško-prizrenske eparhije do Svetog arhjijerejskog Sabora na kome će biti donesena konačna odluka o episkopu Artemiju.

2022 © - Vesti online