Četvrtak 04.07.2013.
10:21 >> 12:27h
Beta

Egipat: Morsi u zatvoru, Mansur preuzeo vlast

Smenjeni predsednik Egipta: Mohamed Morsi
 

Neimenovani vojni zvaničnik potvrdio je za agenciju Frans pres da je bivši šef države "preventivno" pritvoren.

Mansur je odlukom vojske imenovan za predsednika, pošto je proislamski predsednik Mohamed Morsi u državnom udaru juče zbačen s vlasti i pritvoren.

Polaganje zakletve direktno je prenosila državna televizija, a prema dekretu vojske, dužnost predsednika Mansur će obavljati do izbora novog predsednika. Nije saopšteno kada će biti održani vanredni predsednički izbori.

"Zaklinjem se da ću očuvati poredak Republike, poštovati Ustav i zakon i štititi interese građana", rekao je Mansur polažući zakletvu u Ustavnom savetu u Kairu.

Mansur je odlukom vojske imenovan za predsednika, pošto je proislamski predsednik Mohamed Morsi u državnom udaru juče zbačen s vlasti i pritvoren.

Vojne vlasti su izdale naloge za hapšenje oko 300 članova pokreta Muslimansko bratstvo, iz kojeg potiče iz proislamistički predsednik Morsi.

Pozivajući se na bezbednosne izvore, agencija AP je javila da su uhapšena prva dva čoveka Muslimanskog bratstva Uhapšeni su, kako se navodi, Sad el-Katatni, koji je na čelu političkog krila Muslimanskog bratstva, Partije slobode i pravde, i
Rašad Bajumi, jedan od zamenika šefa partije Muslimansko bratstvo.

Više hiljada Egipćana, zadovoljni zbog puča, skandira ispred ministarstva odbrane "Egipat, Egipat", dok se Morsijeve pristalice, kojih takođe ima više hiljada, okupilo na jednom trgu u predgrađu Nasr Siti. Oni optužuju vojsku za izdaju, tvrdeći da je izvela državni udar protiv demokratski izabranog predsednika. Vojska je u sredu uveče preuzela vlast, suspendovala Ustav, smenila Morsija i najavila nove izbore.

2024 © - Vesti online