Četvrtak 04.07.2013.
13:04
J. Arsenović - Vesti

Sad hoće i republiku Vojvodinu

Foto - arhiva: Skupština Autonomne pokrajine Vojvodina
 

Ova pitanja nametnula su se nakon što je potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova Demokratske stranke Milivoj Vrebalov najavio da će u septembru njegova stranka sa koalicionim partnerima pokrenuti inicijativu za izmenu Ustava Srbije.


- Očekujem da će sledeći korak Skupštine APV, posle konsultacija u koaliciji, biti zvanična inicijativa za izmenu Ustava, koja će krenuti upravo iz Vojvodine - izjavio je Vrebalov.
 

Čanak i Mađari tvrde pazar

Nenad Čanak

Sudeći po prvim reakcijama koalicionih partnera DS u pokrajinskom parlamentu, oni su načelno saglasni ali, tvrdeći pazar, ne daju blanko podršku.

 

U Ligi socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka kažu da su spremni da podrži svaku inicijativu koja ide u pravcu zakonodavne, sudske i izvršne vlast u Pokrajini, kao i zagarantovanih izvornih prihoda i imovine.

 

U Savezu vojvođanskih Mađara, za koju se sve češće pominje da će se okrenuti naprednjacima, daju neodređen odgovor, dok Maja Gojković, član Predsedništva SNS iz Vojvodine, kaže da DS "skreće pažnju s problema koje okupiraju građane Vojvodine, a to su teška ekonomska situacija i afere".

Iako se kao razlozi zbog čega se u severnoj pokrajini insistira na promeni ustava pre svega navodi neadekvatan položaj ATP Vojvodine i njena autonomija koja je "svedena na fasadu", nacionalna opozicija veruje da su pravi razlozi mnogo dublji, a posledice dalekosežne i pogubne po državu Srbiju.

Ništa bez naprednjaka i demokrata

Izmena ustava mogla bi po prvi put javno i pravno formalno na istoj strani da postavi SNS i DS. Da bi došlo do izmene ustava neophodno je da predlog bude prihvaćen dvotrećinskom većinom u republičkom parlamentu. To praktično znači da bez najveće vladajuće i najveće opozicione stranke, naprednjaka i demokrata, ne može biti ni ustavnih promena. Kada je SNS svojevremeno izašla sa predlogom ustavnih promena, onda je kao argument tadašnji lider Tomislav Nikolić navodio potrebu da se prepolovi broj poslanika u republičkoj skupštini. Već tada su radikali, čijim je cepanjem i nastala SNS, optuživali partijske "otpadnike" da rade za "žute" i po nalogu Brisela.

- Srpska radikalna stranka je i ranije upozoravala da postoji tendencija da se promeni ustav što bi moglo imati za posledicu da Vojvodina dobije status republike i da se nastavi dalje rasparčavanje države Srbije. Uoči donošenja Predloga deklaracije o ustavnom položaju AP Vojvodine mogli ste čuti i izjave predstavnika republičkih vlasti o nužnosti promene sadašnjeg ustava, a prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je govorio da to nije potrebno samo zbog Kosova. Odmah nakon toga sličan stav su izneli i predstavnici pokrajinskih vlasti - primećuje Saša Santovac, šef poslaničke grupe SRS u vojvođanskom parlamentu.


Analitičari kažu da se ustav mora menjati ukoliko sadašnja vlast želi da svoje prepuštanje srpskih institucija na severu Kosova secesionističkim vlastima u Prištini "pokrije" ustavom. Naime, aktuelni ustav u preambuli navodi da je "Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije", što se briselskim sporazumom potire.

I dok Ustavni sud Srbije nikako da nađe vremena da se izjasni o inicijativi DSS da li je briselski dokument u skladu sa ustavom, inicijativa za izmenu najvišeg pravnog akta dolazi iz severne pokrajine. U nacionalnoj opoziciji veruju da će promena ustava biti jedan od uslova Srbije na njenom evropskom putu.


- Mislim da će i to biti deo pritisaka iz Brisela. Kada u republičkom parlamentu nije izglasan Statut Vojvodine, podsetiću vas da je Jelko Kacin izjavio da su izgledi Srbije u evropskim integracijama veći ukoliko se taj dokument usvoji - kaže Santovac.

2024 © - Vesti online