Četvrtak 04.07.2013.
12:27
Đ. Barović - Vesti

Krajišnikov sin: Radost posle 13 godina

Odslužio dve trećine kazne: Momčilo Krajišnik
 

U saopštenju predsednika Haškog tribunala Teodora Merona navodi se da će Krajišnik 3. avgusta odslužiti dve trećine izrečene kazne od 20 godina zatvora, ali da ne može biti oslobođen ranije "jer bi to značilo odstupanje od ranije prakse Tribunala".

Nemamo pumpe

Njegoš Krajišnik kaže da ga čudi izveštaj vlasti iz Velike Britanije u kome se navodi da deca Momčila Krajišnika poseduju benzinske pumpe.
- Kamo sreće da ih imamo, ali reč je samo o jednoj pumpi koja posluje kao što posluju i druge na teritoriji Republike Srpske. Znači, ima dovoljno za preživaljavanje i to je sve - objašnjava Njegoš Krajišnik.

U saopštenju se navodi da je Meron odobrio da Krajišnik bude oslobođen 1. septembra 2013. godine i da je Registru naređeno da o tome obavesti Veliku Britaniju, gde nekadašnji predsednik Skupštine Republike Srpske služi kaznu. Britanske vlasti obavestile su prethodno Tribunal da je Krajišnik bio "primeran zatvorenik" i da se "primereno ponašao" u zatvoru Usk.


"Krajišnik je u tom zatvoru usavršavao engleski jezik, angažovao se u grupi za proučavanje Biblije i održavao fizičku kondiciju u gimnastičkoj sali, a pošto bude oslobođen namerava da se vrati svojoj kući na Pale i da radi u firmi svoje dece koja poseduju benzinsku pumpu", samo je deo iz izveštaja britanskog pravosuđa u kome još stoji i da je teško proceniti da li će Krajišnik predstavljati rizik za društvo kada bude oslobođen, zbog njegovog "trajnog negiranja krivičnih dela" za koja je osuđen.

Čekaju oca: Njegoš i Miloš Krajišnik
 

Ipak, u pismu koje je Krajišnik ranije uputio Tribunalu stoji da će učiniti sve kako bi radio u korist pomirenja tri naroda u BiH. Najmlađi od Krajišnikove dece Njegoš ne skriva oduševljenje ovakvom odlukom Tribunala.

Devetogodišnji proces

Krajišnik je uhapšen 3. aprila 2000. na Palama, a četiri dana kasnije je u prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala izjavio da nije kriv.
Žalbeno veće Tribunala je marta 2009. preinačilo prvostepenu presudu od 27 na 20 godina zatvora stavljajući mu na teret deportacije, prisilno premeštanje i, delimično, progon nesrba u BiH, 1992.
Od 8. septembra 2009. nalazi se na izdržavanju kazne u Velikoj Britaniji.

- Jedva čekamo da ga vidimo. Ako smo uspeli da sačekamo 13 godina, sačekaćemo i ova dva meseca. Brzo će tata kući - kaže za "Vesti" Njegoš i dodaje da je još rano da se govori o sledećim potezima njegovog oca, a posebno o postupku revizije slučaja.


- Znam da on sve ove godine veoma strpljivo i naporno radi u pripremi revizije procesa, ali da to ipak ostavimo za kasnije. Posle svega što je moj otac do sada preživeo, najbitnije je da se živ i zdrav vrati kući. Kada se dobro odmori i nagleda cele porodice, videćemo šta ćemo dalje - kaže Njegoš Krajišnik i dodaje da svi članovi porodice s nestrpljenjem čekaju susret, a najviše Momčilovi unuci.


- Nažalost, troje unučadi su rođeni dok je bio u zatvoru u Velikoj Britaniji i on ih je do sada video samo na fotografijama koje bismo mu nosili - kažu porodica Krajišnik.

2024 © - Vesti online