Sreda 03.07.2013.
22:16
RTS

Manjak u državnoj kasi 97,7 milijardi

Ilustracija: Mere daju rezultate, manjak nikad manji

"U junu je ostvaren najniži budžetski deficit od početka ove godine, što je najbolji dokaz da su mere za stabilizaciju državnog budžeta počele da daju prve rezultate", ističe se u saopštenju Ministarstva i podseća da je deficit u prvih pet meseci u proseku iznosio 18,7 milijardi dinara.

Stabilizacija državnog budžeta u junu je, kako je ocenjeno, "rezultat dogovorenih mera štednje na rashodnoj strani, ali i značajnog pooštravanja finansijske discipline i znatno bolje naplate prihoda nego u prethodnim mesecima". Prema podacima Ministarstva finansija, u junu je prikupljeno 71,1 milijarda dinara prihoda, dok su rashodi iznosili 75,4 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda je od uplate PDV-a - 26,8 milijardi dinara, ali su ti prihodi manji nego u maju kad su iznosili 31,4 milijardi dinara.

U junu je ostvaren rekordan prihod od akciza u ovoj godini u iznosu od 23,8 milijardi dinara, što je skoro osam milijardi više nego u maju.

Poreska uprava će, kako je najavljeno, u narednom periodu dodatno pojačati kontrole neregistrovanih firmi i svih prodajnih i uslužnih objekata koji ne izdaju fiskalne račune, uz nultu toleranciju na finansijsku nedisciplinu. Neporeski prihodi su u junu skoro duplirani u odnosu na maj i iznosili su 9,1 milijardu dinara.

U junu su smanjeni rashodi za kupovinu roba i usluga, kao što su troškovi putovanja, reprezentacija, goriva i ugovora o delu, sa 5,5 na 3,6 milijardi dinara. Smanjeni su i rashodi za otplatu kamata, sa 6,4 na 3,6 milijardi dinara. Najveće stavke na rashodnoj strani budžeta su isplate plata zaposlenima - 21,3 milijarde, i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja - skoro 25 milijardi dinara, čiji se najveći deo odnosi na isplatu penzija.

2024 © - Vesti online