Sreda 03.07.2013.
15:43
b92.net

Egipat: Vojska zauzela državnu TV

Foto: Arhiva
 

Očekuje se da se građanima obrati vojni vrh, koji je ranije poručio da je spreman da "pogine za odbranu egipatskog naroda od terorista, radikala i bezbožnika".

Slične poruke su stigle i sa druge strane, jer je pokret Muslimanska braća predsednika Morsija poručio da je "vreme za mučeništvo" i da narod "neće mirno gledati vojni puč".

Kako je javljeno, vojska je u zgradi državne televizije ostavila samo "neophodno osoblje", dok su svi ostali poslati kući.

Ipak, prema poslednjim informacijama zapadnih medija, generali se "možda neće oglasiti sve do isticanja ultimatuma oko 16 i 30, a možda ni tada".

Vrhovna komanda nije objavila termin za obraćanje. To će biti blagovremeno učinjeno", saopštila je vojska.

Pre zauzimanja zgrade, vojni vrh predvođen Abdelom Fatahom al-Sisijem je razgovarao sa liderom liberalne egipatske opozicije Muhamed el Baradejem.

Kako piše Rojters, predstavnici Muslimanske braće su istovremeno odbili sastanak sa generalom Sisijem.

"U Egiptu ljudi praktično ne dišu ulazeći u poslednja dva sata roka koji je dat Morsiju. Vojska sastanči, obe strane su spremne za ulice", objavila je na tviteru saradnica BBC-ja iz Kaira.


Neredi u Egiptu su nastavljeni i protekle noći, ubijeno je 16 Morsijevih pristalica, a predsednik se oglasio preko državne TV i odbacivši ultimatum i mogućnost da siđe s vlasti.

Svi vodeći mediji u Egiptu, pa čak i državni, jutro su dočekali uz naslove da su Morsiju odbrojani dani.

2024 © - Vesti online