Sreda 03.07.2013.
16:40
Beta

Pajtić: Smanjujemo budžet i zadužujemo se zbog toga

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić
 

"Mi danas donosimo rebalans zato što je on vezan za republički budžet i sticajem nesrećnih okolnosti zasnovan je na mehanizmu koji onemogućuje finansiranje Pokrajine u skladu sa Ustavom", rekao je Pajtić poslanicima Skupštine Vojvodine.

Prema njegovim rečima, budžet će za 3,5 milijardi dinara biti manji, jer će Pokrajina ostati bez značajnih sredstava od poreza na dobit preduzeća i poreza na zarade.

Pajtić je rekao da je i pored toga Pokrajina uspela da ostvari znatne uštede, jer je za 10 odsto smanjen broj zaposlenih u pokrajinskoj administraciji, što će omogućiti dodatnih 370 miliona dinara za poljoprivredu i 422 miliona za finansiranje infrastrukturnih projekata.

"Uprkos uštedama koje smo napravili, došli smo u stituaciju da, ne našom krivicom, danas usvajamo rebalans budžeta. Iz tog razloga doneli smo i odluku da se dodatno zadužimo za 2,2 milijarde dinara, kako bismo opremili zdravstvene institute u Sremskoj Kamenici", rekao je Pajtić.

Rebalansom budžeta o kojem danas raspravlja Skupština Vojvodine pokrajinski budžet za 2013. godinu biće smanjen za 4,4 odsto u odnosu na usvojeni budžet i iznosiće 77,33 milijarde dinara.

Rebalansu budžeta pristupilo se zbog potrebe usklađivanja izvora finansiranja. Vlada Vojvodine je ranije saopštila da su ustupljeni poreski prihodi smanjeni za oko 3,2 milijarde dinara, odnosno za oko 22 odsto u odnosu na planirani budžet.

2024 © - Vesti online