Sreda 03.07.2013.
19:12
Beta

Homofobija vlada među srednjoškolcima

Mini gej parada održana pre nekoliko nedelja u centru Beograda
 

Istraživanje je pokazalo i da bi 38 odsto mladića, uzrasta od 14 do 19 godina, opravdalo nasilje nad pripadnicima LGBT populacije, dok samo 16 odsto srednjoškolaca smatra da oni treba da imaju ista prava kao i svi ostali.

Zamenica ombudsmana Tamara Lukšić-Orlandić i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić zbog toga su uputile oštre kritike na račun Ministarstva prosvete.

"Izgleda mi da ministarstvo uopšte ne prati ovakva istraživanja, i da ne zna šta đaci misle", kazala je Lukšić-Orlandić.

Ona je istakala da je netolerancija među srednjoškolcima sada još alarmantija nego što je bila pre tri godine, a Ministarstvo prosvete na to ne reaguje.

Ona i Petrušić slažu se u tome da netoleranciji među đacima doprinosi i neprilagođen nastavni program i sadržaj udžbenika, koji podržava stereotipe. Naveden je primer Hrvatske koja je u nastavne sadržaje za sve đačke uzraste uvrstila i sadržaje koji podstiču toleranciju različcitosti i razumevanje prema LGBT populaciji.

"Još pre dve godine upućena je preporuka Ministarstvu da izmeni te sadržaje i do sada se to nije dogodilo", kazala je poverenica Petrušić i dodala da ministarsvo nije usvojilo ni pravilnike koji bi definisali šta je to diskriminatorno ponašanje u školama i kako treba postupiti u tom slučaju.

Kancelariji ombudsmana prošle godine prijavljene su dve žalbe zbog povreda prava LGBT osoba. Prvi prijavljen slučaj je iz jedne ugostiteljske škole, gde se đak požalio na uvrede i maltretiranje pojedinih vršnjaka.

Zamenica ombudsmana, navela je primer đaka koji je dajući iskaz o celom slučaju objasnio da su on i njegovi drugovi u hodniku videli "pedera" i zapitali se "šta će peder u školi, kada ovo nije škola za njih?".

Lukšić-Orlandić ističe i nedakvatnu reakciju same škole, pošto je prosvetni radnik koji je čuo sve uvrede upućene jednom učeniku rekao samo: "Stišajte se, deco".

Kancelariji ombudsmana obratio se i jedan policajac koji je iz manjeg mesta želeo da bude prebačen u Beograd, kako bi lakše mogao da javno otkrije i živi sa svojom seksualnom orijentacijom. Njegov zahtev je uvažen.

2024 © - Vesti online