Četvrtak 04.07.2013.
08:00
tportal.hr

Kad vas špijunira vlastiti smartfon

Kompanija koja se bavi sigurnošću je napravila aplikaciju koja vaš pametni telefon može da pretvori u špijuna prve klase
 

Aplikacija, nazvana DroidWhisper (šaptač Androidu), prati korisnikovu lokaciju, presreće poruke, snima razgovore i samostalno snima fotografije.

Kako piše TechHive, aplikacija može da se sakrije unutar bilo koje aplikacije za Android i tako skrivena radi u pozadini kad god je pametni telefon uključen.

Nakon instalacije, DroidWhisper prima uputstva od glavnog servera ili putem interneta ili putem SMS-a. Sve podatke koje DroidWhisper prikupi kod "žrtve" ponovo šalje na glavni server na kojem se prikupljaju podaci iz svih zaraženih pametnih telefona.

- Pametni telefoni odlična su platforma za lansiranje napada iznutra na korporativnu ili vladinu mrežu. Zaraženi uređaj mogao bi da se iskoristi i za traženje slabosti u bezbednosti, na primer, Wi-Fi mreže na koju se korisnik povezuje, istakao je šef laboratorije Kevin Meknami pojasnivši kako pomoću aplikacije uređaj postaje veoma moćna platforma za nadzor.

Iako Kindsightova aplikacija nije dostupna u javnosti, pokazala je kako će korisnici u budućnosti morati da budu veoma oprezni prilikom preuzimanja i instaliranja aplikacija i pažljivo da čitaju kakva im daju ovlašćenja.

Naime, Meknami ističe kako Gugl Plej (službena prodavnica za Androidove aplikacije) pregleda aplikacije i blokira one koje sadrže maliciozne kodove, druge, dok druge prodavnice to ne rade.

Jedan neoprezan "klik" na lažnu verziju popularne igre ili poznate aplikacije mogao bi vlasnika da pretvori u hodajućeg špijuna, a da toga nije ni svestan.

2024 © - Vesti online