Utorak 02.07.2013.
20:14
Beta

Albanci s juga Srbije: Vučić je optimista, rešavaćemo probleme

Aleksandar Vučić i Zoran Stanković na sastanku sa predstavnicima Albanaca s juga Srbije
 

"Danas smo sa Vučićem direktno razgovarali o osnovnim problemima, kao što su nezaposlenost koja je veća od 70 odsto što je daleko iznad proseka Srbije, o problemima u zdravstvu i obrazovanju, o slaboj zastupljenosti Albanaca u pravosuđu, policiji i drugim državnim institucijama", rekao je Halimi Agenciji Beta.


Halimi je rekao da je Vlada Srbije prihvatila program mera koje su joj izneli albanski predstavnici s juga Srbije radi rešavanja ekonomskih i drugih problema.


"On (Vučić) je optimista da se od oktobra mogu očekivati konkretni rezultati", rekao je Halimi o primeni mera koje su predložili Albanci.


Govoreći o teškoj ekonomskoj situaciji na jugu Srbije, Halimi je rekao da je tamo dohodak po stanovniku sedam puta niži od državnog proseka. Kako je naveo, samo troje sudija u pravosuđu Srbije su Albanci, a slična zastupljenost je i u policiji i u drugim organima vlasti.


Halimi je rekao da je Nacionalni savet Albanaca konstituisan pre tri godine i bavi se teškoćama u prosveti, ali ni to nije lako rešiti jer su to problemi koji traju decenijama.


Na sastanku s Vučićem, uz Halimija, bili su i predsednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa, njegov zamenik Skender Destani, predsednik Skupštine Opštine Preševo Jonuz Musliu, predsednik Opštine Bujanovac Nagib Arifi, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Galib Bećiri.


Na sastanku su bili i potpredsednik Partije demokratskog delovanja Šaip Kamberi i predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Zoran Stanković.

2024 © - Vesti online