Utorak 02.07.2013.
13:40
Ž. Marković - Vesti

Protiv Asada uz blagoslov Zapada

Uz pesmu na ratište: Snimak uoči odlaska u Siriju
 

Podsetimo, reč je o snimku koji se pojavio prošle sedmice i na kojem se vidi grupa od pet-šest mladića koji pevaju pesme posvećene džihadu. Ti ljudi su maskirani i dobro naoružani, a u pesmi koju pevaju pominju se i Irak, Avganistan i Sirija. Na kraju snimka svi uzviknu "Alahu ekber".

Regrutacija

Sarajevski "Dnevni avaz" juče je objavio da je regrutacija bh. državljana za odlazak na sirijska ratišta nastavljena i pored interesa policijskih i pravosudnih organa u BiH za utvrđivanje elemenata krivičnih dela u organizaciji odlaska više od 50 dobrovoljaca u Siriju, gde se bore rame uz rame s pobunjenicima protiv režima Bašara el-Asada.
Kao posrednici odlaska vehabija u ovu zemlju i dalje se spominju Nusret Imamović, vođa selefijskog pokreta iz Gornje Maoče, i Dževad Gološ iz Mostara. Imamović i Gološ su, navodno, u poslednjih nekoliko dana preduzeli niz mera na uklanjanju dokaza o njihovoj ulozi u organizovanom odlasku ratnika u džihad.

Prema dostupnim informacijama, Munib Zahiragić je osuđen jer je iz AID-a, obaveštajne službe RBiH, iznosio poverljiva dokumenta i podatke koje su obaveštajci prikupili o delovanju islamskih radikalnih organizacija i pojedinaca u BiH.


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u saradnji s Tužilaštvom BiH, pored ovog snimka, proveravaju i povećano angažovanje finansijera i onih koji regrutuju džihadiste za odlazak na ratište u Siriju, te boraca koji tamo odlaze.
Ekspert za terorizam Dževad Galijašević upozorava da je u proteklih nekoliko sedmica broj ratnika iz BiH u Siriji povećan na više od šest stotina.


- Prema informacijama do kojih sam došao u poslednje vreme, na području Zeničkodobojskog i Srednjobosanskog kantona postoji nekoliko centara za obuku ratnika koji se kasnije šalju u Siriju. Čak i neke informacije koje se plasiraju u vezi sa Maočom ili Dubnicom kod Kalesije ponekad služe da bi se skrenula pažnja sa tih dešavanja oko Zenice i Travnika. Što je još gore, sa tim aktivnostima su upoznate i zapadne obaveštajne službe, ali one ne reaguju jer u ovom momentu podržavaju sve one koji nameravaju da ratuju protiv režima Bašara Al Asada u Siriji - kaže Galijašević.

2024 © - Vesti online