Utorak 02.07.2013.
00:06
Beta

"Euleks prekršio prava na Vidovdan 2012."

Euleksu trebalo više od godinu dana da razmatra kršenje ljudskih prava na Vidovdan
 

Komisija je utvrdila da Euleks nije obezbedio dovoljno resursa kako bi osigurao da kosovske institucije i treća strana poštuju ljudska prava tokom obezbednjenja vidovdanskih svečansoti.

Trenutno postoji 27 slučajeva koji čekaju odgovor Komisije

Komisija za razmatranje ljudskih prava EULEX-a na Kosovu, kao nezavisni mehanizam za odgovornost za navodna kršenja ljudskih prava, razmotriće 27 žalbe bilo koje osobe koja tvrdi da je žrtva kršenja ljudskih prava od strane EULEX-a na Kosovu u izvršavanju svog izvršnog mandata.

"Podnosioci žalbi tvrde da su bili žrtve napada - bacanja kamenja i Molotovljevih koktela na maloletnu decu koja su putovala autobusima sa Gazimestana ka Gračanici po završetku obeležavanja Vidovdana", navodi se u saopštenju Eueleksa.

Podnosioci žalbi, kako je Komisija ukazala, nisu mogli da uživaju u izražavanju svojih verskih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom za ljudska prava i Međunarodnom poveljom o civilnim i političkim pravima.

Pored toga, Komisija je konstatovala i da Euleks nije uspeo da sprovede detaljnu i adekvatnu istragu povodom tvrdnji o navodnim kršenjima ljudskih prava, kao i da je podnosiocima žalbi uskraćen adekvatan pravni lek za kršenja njihovih ljudskih prava.

Komisija je ukazala i na kršenja ljudskih prava od strane međunarodnog službenika Euleksa nad pripadnikom Kosovske policije, navodi se u saopštenju i dodaje da su zato pozvani šef misije EU i podnosioc žalbe da podnesu svoja naknadna zapažanja o osnovanosti tog slučaja.

Takođe komisija je proglasila kao neprihvatljivo ponašanje Euleksa u slučaju radnog spora između podnosioca žalbe i njegovog bivšeg poslodavca, Kosovske energetske Korporacije. Naredna sednica Komisije treablo bi da se održi od 27. do 30. avgusta 2013. godine.

2024 © - Vesti online