Ponedeljak 01.07.2013.
22:07
Beta

Festivala na Paliću ima, para od države ne

Ove godine na festivalu 91 film
 

"Kada smo spremali ovaj festival, nijednog trenutka nismo želeli da bahato pravimo velike fešte i pored toga što je to jubilarni festival", rekao je Zelenović na konferenciji za novinare i dodao da će na festivalu biti prikazan 91 film.

Zelenović je dodao da je "uzaludno praviti velike filmove, ako nemamo gde i kome da ih prikažemo".

Zelenović je kazao da će se 14 filmova takmičiti za nagradu "Zlatni toranj". Žiri ima pet članova, a predsedava reditelj Srđan Dragojević. Ovogodišnji dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka", koju Festival dodeljuje za doprinos evropskom filmu, su Nikita Mihalkov – dobitnik Gran-pri nagrade u Kanu i Oskara za film "Varljivo sunce" i Emir Kusturica koji je za svoje filmove više puta nagrađivan u Kanu, Berlinu i na drugim festivalima.

Direktor Otvorenog univerziteta Blažo Perović rekao je da je Ministarstvo kulture odobrilo 1,3 miliona dinara za održavanje festivala na Paliću, a "usmeno je obećano" još pet miliona.

"Mi ugovor s Ministarstvom još nismo potpisali i postavlja se pitanje kada ćemo dobiti ta sredstva", rekao Perović. Prema njegovim rečima, nikada se nije desilo da organizatori Festivala deset dana pre otvaranja ne znaju koliki im je budzet.

"Da nije grada (Subotice) i pokrajine (Vojvodine), bili bismo u zaista teškoj situaciji", rekao je Perović.

Na konferenciji je rečeno da će, van takmičarskog programa, prikazati deset filmova iz Istočne Evrope. Program "Paralele i sudari" otvoriće film "Hoću i ja" ruskog reditelja Alekseja Balabanova. U sklopu programa "Mladi i duh Evrope" biće prikazan i film "Gde je Nađa?", studenata filma iz Beograda.

Na festivalu će biti prikazani novi turski i mađarski filmovi, a deo Festivala je posvećen ekološkim dokumentarcima i deci za koju je pripremljeno pet animiranih filmova.

Festival će se održati na šest lokacija, od kojih su dve napolju. Otvaranje festivala je 13. jula u 21 sat. Pre zvaničnog početka biće prikazan restaurirani film Alfreda Hičkoka snimljen pre više od 70 godina.

2024 © - Vesti online