Ponedeljak 01.07.2013.
16:06
Srna

"Ulaskom u EU Hrvati će pokazati svoje šovinističko lice"

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić
 

Hrvatski premijer Zoran Milanović je na svečanosti u Zagrebu, povodom ulaska Hrvatske u EU, poželio da "hrvatska posebnost bude prepoznata u evropskoj raznolikosti" i kao primere te posebnosti naveo imena "najpoznatijih Hrvata ikad", a na prvom mestu Nikolu Teslu, a potom i Ivu Andrića.

Pošto su i Tesla i Andrić deo srpske nauke i kulture - jedan po rođenju i svom izboru, a drugi samo po svom izboru - njihovo predstavljanje kao Hrvata tokom inauguracije Hrvatske u EU pokazuje da Hrvatska želi da bude dominantna država na Balkanu - napominje Antić za Srnu.

"Za mene je to znak da je vreme maskiranja i kameleonstva prošlo. Hrvatski nacionalizam je bio neprekidno nagrađivan, a hrvatski šovinizam je trijumfovao tokom ovih 20 godina", ističe Antić.

Prema njegovoj oceni, hrvatski šovinizam je, donekle, bio "umiven" i prikriven tokom pregovora o stupanju u EU, ali sada je on sveprisutan i postao je deo državne politike.

"To je činjenica i Srbija treba tome da upodobi svoju politiku", rekao je Antić.

On smatra da "Srbija u ovom trenutku ima na čelu ljude kojima je najvažnije da njihova stranka bude na vlasti i da iskamče nešto malo novca od onih država koje su protivne ravnopravnosti i legitimnim interesima Srbije i srpskog naroda".

Antić ističe da je Hrvatskoj Jugoslavija smetala zato što nije mogla da ostvari veliku Hrvatsku u okviru nje, odnosno nije mogla da "Jugoslaviju pretvori u veliku Hrvatsku".

"Sve te priče o ugroženosti hrvatskog naroda sada su potpuno obesmišljene i one su deo šovinističkog plana da se podjarme drugi narodi i uništi tuđa kultura", upozorava Antić.

On ocenjuje da Srbija na to mora da odgovara kao razumna i moderna evropska država.

"Moramo da gradimo svoju državu, da branimo svoju naciju i da tražimo ostvarenje Erdutskog sporazuma i hrvatskog ustavnog zakona o manjinama, kojim je predviđeno stvaranje dva srpska autonomna kotara, a ne da idemo tamo da se dodvoravamo onima koji žive od našeg poniženja", poručuje Antić.

2024 © - Vesti online