Ponedeljak 01.07.2013.
14:56
Beta

Ćirić osuđen na 20 godina zbog zločina u Ovčari

Pošto je Ćirić ranije presudom Okružnog suda u Novom Sadu osuđen na 10 godina zatvora, Viši sud u Beogradu mu je danas izrekao jedinstvenu kažnu u trajanju od 20 godina.

Foto: Ilustracija

Predsednik sudskog veća Rastko Popović kazao je obrazlažući presudu da je zločin na Ovčari, kada je ubijeno više od 200 zarobljenika a identifikovano 193, trajao od popodnevnih sati 20. novembra do ranih jutarnjih časova 21. novembra 1991. godine. Kako je utvrdio sud, Ćirić je ubijao i povređivao zarobljenike na
Ovčari, zajedno sa pripadnicima iste jedinice i dobrovoljcima jedinice "Leva supoderica" kao i sa Nadom Kalaba i dobrovoljcem Sašom Radakom, protiv kojih je postupak pravnosnažno okončan.

Kada su ratni zarobljenici popisani i u više navrata traktorom odveženi na Grabovo, na oko jedan kilometar od Ovčare, u formiranom streljačkom vodu, iz vatrenog oružja pucao je u njih. Po povratku sa Grabova, ispred hangara na Ovčari učestvovao je i u streljanju poslednje grupe od desetak ratnih zarobljenika.

Sudija Popović rekao je da sud nije mogao da prihvati odbranu okrivljenog da za vreme krivičnog dela nije bio u Ovčari imajući u vidu iskaze svedoka koji tvrde suprotno.

"Svedoci su vrlo detaljno opisali šta se dešavalo tada na Ovčari", rekao je Popović.

Suđenje Ćiriću u predmetu poznatom kao "Ovčara 4" imalo je šest sudećih dana. Na ovu presudu odbrana ima pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 15
dana od dana prijema pisanog otpravka presude. Za ubistvo više od 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na farmi "Ovčara" kod Vukovara 1991. godine, Tužilaštvo za ratne zločine je do sada postupalo u ukupno tri predmeta.

Od 20 optuženih lica, pravnosnažno je osuđeno 15, na ukupno 207 godina zatvora, dok je pet osoba oslobođeno.

2024 © - Vesti online