Ponedeljak 01.07.2013.
19:13
Beta

Petković: Kultura u Srbiji ima budućnost

"Kultura u Srbiji ima budućnost i zato ne želim da se vraćam u prošlost i tražim odgovorne za situaciju u kojoj se ona nalazi", rekao je Petković na skupu "Razvojne perspektive kulture u Srbiji", koji se održava u beogradskog Klubu poslanika.

Bratislav Petković

Prema njegovim rečima, osim negovanja istorijskih i tradicionalih vrednosti, ministarstvo se zalaže i za razvoj savremenog stvaralaštva i jačanje modernih koncepata u kulturi.

"Strategijom kulturnog delovanja biće obuhvaćeni razvoj savremenog stvaralaštva i kreativne industrije i podsticaj kinematografije", rekao je Petković.

On je dodao da će važan segment strategije, koja se očekuje na jesen, biti i stvaralaštvo za decu i omladinu. Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević osvrnuo se na odnos učenika i dece prema kulturi i ocenio da je loše što u Beogradu gotovo ne postoji organizovana saradnja predškolskih i školskih ustanova s gradskim ustanovama kulture.

Prema njegovim rečima, deca često plaćaju ulaznice od 600 do hiljadu dinara. Antonijević je dodao i da nema ni velikog interesovanja učenika niti su u školama razvijene dramske, folklorne i recitatorske sekcije, već za njih roditelji privatno, preko agencija, izdvajaju novac.

Državni sekretar u ministarstvu finansija Goran Petković rekao je da, imajući u vidu da ustanove kulture imaju samo sedam odsto sopstvenih prihoda, trebalo razraditi prodaju i plasman onog što se u kulturi stvara.

2024 © - Vesti online