Ponedeljak 01.07.2013.
06:27
D. Lj. Joksić - Vesti

Harač u kafani

Vendi, životni san svih inspektora

- Inspektori od kojih zavisi da li će nam biti date subvencije ucenjuju nas tražeći da im napunimo gepeke našim proizvodima i da ih čašćavamo po kafanama uz pevaljke i plesačice - napisali su poljoprivrednici iz Bitolja, Kavadaraca, Strumice i Ohrida u pismu upućenom Komisiji za poljoprivredu Skupštine Makedonije.
Oni tvrde da Državni inspektorat za poljoprivredu uopšte ne funkcioniše i da su svi prikazani rezultati fingirani i neistiniti.


- Do takve situacije dolazi jer sve rukovodioce sektora samo interesuje da napune gepeke službenih automobila vrećama krompira, luka, paprikama, gajbama paradajza, domaćim vinom i rakijom. Ako im to ne damo, prete nam drakonskim kaznama. Osim toga, traže da ih vodimo po kafanama, a insistiraju da pozovemo muziku - žale se poljoprivrednici.

Zulum poljoprivrednih inspektora u Makedoniji
 

Oni objašnjavaju da kada inspektori zasednu i upadnu u sevdah, terevenke po kafanama traju po ceo dan, nekada i do kasno u noć, a često pozivaju i "svoje" goste, druge inspektore, gradonačelnike i ljude iz svoje partije, a ogromne cehove - moraju da plate seljaci.

Manji porez

Nova vlada Nikole Gruevskog je ispunila predizborna obećanja, smanjila je porez poljoprivrednicima sa 18 na pet odsto, stigli su povoljni krediti iz stranih donacija i evropskih fondova, besplatno je ustupano obradivo zemljište svima koji od poljoprivrede žive ili žele da se njome ozbiljno bave. Besplatno seme i olakšice pri izvozu poljoprivrednih proizvoda dali su vetar u leđa seljacima, još samo da se reše državnih inspektora...

Osim jela i pića, zahtevni poljoprivredni inspektori bi voleli da na meniju imaju i poznatu srpsku kafansku pevačicu Vesnu Vukelić Vendi, ali tu želju ogorčeni makedonski poljoprivrednici nisu uspeli da im ispune.


Seljaci kažu da nikada nisu bili u goroj situaciji i žale se da su prinuđeni da trpe kabadahijsko ponašanje Državnog inspektorata i ispektora.


- Sa ovakvom situacijom moraju da se upoznaju svi članovi skupštinske komisije, predstavnici Vlade i ministar poljoprivrede. Ovo više ne možemo da trpimo i zato vas molimo za pomoć. Sami smo suočeni sa dugovima i ovo ucenjivanje materijalno više ne možemo da izdržimo jer cehovi po kafanama iznose i po nekoliko stotina evra, a da ne govorimo o njihovim podrumima, garažama i drugim objektima koje su pretvorili u magacine sa našim poljoprivrednim proizvodima.

Nikola Gruevski (u crvenoj košulji)
 

Sa ovim stanjem je upoznat i njihov direktor, ali je on još gori, pa smatramo da to treba da znaju i viši faktori i prekinu sa ovim galimatijasom - kažu ogorčeni poljoprivrednici.

2024 © - Vesti online