Nedelja 30.06.2013.
16:56
Srna

Hrvatska: Vi, koji niste u EU, računajte na nas

Obećava iskrenu pomoć, a ne isprazne priče: Ivo Josipović
 

Josipović je istakao da Hrvatska svojim komšijama nudi političku i tehničku pomoć i podršku na njihovom putu prema EU, navodeći da je to i čvrsto opredeljenje i politika Vlade te zemlje.


Govoreći o nerešenom statusu Prevlake, Josipović je u uzjavi crnogorskim novinarima u Zagrebu poručio da Hrvatska neće koristiti svoj status članice EU kako bi na bilo koji način otežavala put svojim komšijama.


"Naprotiv, ponavljam da je naša ponuda pomoći i podrške iskrena i bez fige u džepu (bez prekrštenih prstiju iza leđa - prim. aut.). Svesni smo da postoje otvorena pitanja između naših zemalja, ali smo čvrsto opredeljeni da ih rešimo dogovorom i dijalogom", poručio je Josipović.


On je ukazao da je hrvatski Sabor 2011. godine usvojio deklaraciju kojom se jasno navodi da nerešena bilateralna pitanja, među kojima se izričito navode granična pitanja, neće predstavljati prepreku napretku država regije prema Uniji.


Josipović je ocenio da je u pregovorima, otvaranje najtežih poglavlja na početku procesa važno jer ostavlja dovoljno vremena da se reforme na najzahtevnijim područjima, kao što su poglavlje 23 i 24, sprovedu što efikasnije i sveobuhvatnije.

2024 © - Vesti online