Nedelja 30.06.2013.
15:27
Telegraf

Hrvatska ulazi u EU i ostaje na Balkanu

Vesna Pusić: Tokom procesa morate da rešavate i probleme koje ne vidite
 

"Hrvatska postaje politički Evropom, ali ostaje ovde gde je uvek i bila, i naši susedi su naši partneri. U regiji ima zemalja od punopravnih članica do zemalja koje još nisu kandidat za članstvo u EU, ali taj spektar statusa znači da regija može treba i ide ka članstvu", rekla je Pusić.

Hrvatska će, kako je rekla, preuzeti svoj deo odgovornosti za zajedničku budućnost regiona, i to, objasnila je, ne iz velikodušnosti, već iz interesa, budući da i njena stabilnost zavisi od stabilnosti regiona.

"Mi smo se sve vreme žalili da su kriterijumi za nas strožiji, da nam se stavljaju nepravedne prepreke koje nisu deo procesa približavanja, a onda smo došli do zaključka da je jedna od koristi procesa to što se u njemu naučiš da rešavaš probleme koje ne vidiš unapred već se naprosto pojave", objasnila je Pusić, zamoljena da uoči ulaska u EU prenese Srbiji ključno iskustvo stečeno u procesu pridruživanja.

Posebno zadovoljstvo hrvatska ministarka je izrazila zbog činjenice da današnjim ceremonijama, uoči ulaska Hrvatske u EU, prisustvuju najviši predstavnici i Srbije i Kosova, čime je, kako smatra, još jednom iskazana velika odlučnost da se sprovede briselski dogovor Beograda i Prištine.

2024 © - Vesti online