Nedelja 30.06.2013.
09:29
Beta

"Vojvodina treba da ima predstavnike za pregovore sa EU"

Branislav Bugarski

Bugarski je za novosadski Dnevnik rekao da je Vlada Vojvodine uputila zahtev da njeni predstavnici budu uključeni u pregovaračke timove u onim oblastima koje su od značaja za tu pokrajinu, kao što su poljoprivreda, ljudska i manjinska prava, mediji, vodoprovreda i šumarstvo, sloboda kretanja robe i usluga, radne snage, bezbednosti hrane i zaštite životne sredine. On je dodao da je sistem tako ustrojen da sastav pregovaračkih timova zavisi od diskrecionog prava šefa pregovaračkog tima za poglavlja i izrazio nadu da ta činjenica "neće biti politički zloupotrebljena".

Bugarski je rekao da je Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije ponudila pokrajini da izrazi interes u kojim bi timovima želela da ima predstavnike.

"Nova faza evropskih integracija znači mnogo za Srbiju, ali i za Vojvodinu. Vojvodina svu svoju lepotu može da razvija upravo u EU, jer je ona prirodno okruženje Vojvodine, prirodno se razumemo i kompatibilni smo sa njom, i po sistemu vrednosti i po kulturnom bekgraundu. Mi se lako snalazimo u tako uređenom sistemu gde se znaju i poštuju pravila", kazao je Bugarski.

Prema njegovim rečima, jedan od dokaza da Vojvodina razume pravila EU jeste i činjenica da je Vojvodina apsorbovala 90 posto ukupnih sredstava namenjenih Srbiji za programe prekogranične saradnje.

"Pregovori će biti bitni za Vojvodinu, jer će i neka pitanja vezana za njenu autonomiju takođe morati biti definitvno rešena", rekao je Bugarski.

2023 © - Vesti online