Nedelja 30.06.2013.
09:05
Mondo

Merkelina čestitka Hrvatskoj

Dobro nam (im) došli.... i živeli
 

Hrvatska postaje članica EU nakon procesa pridruživanja koji je trajao više od decenije. Do ulaska Hrvatske u EU od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju proteklo je 12 godina, devet godina je proteklo od dobijanja statusa kandidata, dok su pregovori o članstvu Hrvatske i EU trajali šest godina.

"Hrvatska će u ponedeljak postati članica Evropske Unije. EU će tada imati 28 država članica i radujemo se novoj članici", rekla je Merkel na početku poruke.

Nemačka kancelarka je podsetila da je Hrvatska 2004. stupila u proces pristupa EU, kad su počeli višegodišnji naporni pregovori. Hrvatska se morala promeniti, otvaranje svakog poglavlja značilo je potrebu sprovođenja novih reformi, podsetila je Merkel, a prenosi hrvatska televizija. Merkelova je podsetila da bi Hrvatska trebalo još da napreduje, posebno u području pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije.

* Merkel: Čestitke Hrvatskoj, kriv "zgusnut" raspored

* Hrvatska: Dajte nam više novca. Merkel: Ne može!

Posebno se osvrnula na Hrvate u Nemačkoj u kontekstu pristupa Hrvatske EU.

"Radujem se za 220.000 Hrvata koji žive u Nemačkoj, jer sad će oni imati mnoge olakšice. EU je znači ne samo dobila dodatnih četiri miliona dodatnih građanki i građana koji žive u Hrvatskoj, nego će i Hrvati u Nemačkoj od sada moći da učestvuju na lokalnim i evropskim izborima i imaće mnoge administrativne olakšice" , rekla je.

- Dobro došla Hrvatska u Evropsku uniju, zaključila je nemačka kancelarka svoju video poruku.

Ulazak Hrvatske sedmo proširenje EU

U istoriji Evropske unije do sada je bilo šest proširenja tokom kojih se pridruživala jedna ili više evropskih zemalja često u dužim razmacima, a najveće proširenje je
bilo 2004. godine.

Od postavljanja temelja Evropske unije pre više od 60 godina broj članica je porastao sa prvobitnih šest potpisnica Pariskog ugovora na 27 članica, a sa ulaskom Hrvatske u EU 1. jula povećaće se na 28. Ulazak Hrvatske će za Uniju predstavljati sedmo proširenje.

Temelji današnje EU su postavljeni Pariskim ugovorom, kojim je osnovana Evropska  zajednica za ugalj i čelik. Pariski ugovor su 18. aprila 1951. godine

Hrvatski 24. službeni jezik EU

Ulazak Hrvatske u EU unosi promene i u sastav evropskih institucija, a hrvatski jezik će postati 24. službeni jezik EU. U Evropskoj komisiji Hrvatsku će predstavljati Neven Mimica na funkciji komesara za zaštitu potrošača, dok će Hrvatska u Evropskom parlamentu (EP) imati 12 mesta, piše portal EurAktiv Srbija.

potpisale Belgija, tadašnja Zapadna Nemačka, Francuska, Italija, Luksemburg i Holandija. Te zemlje su Rimskim ugovorom iz 1957. godine uspostavile Evropsku ekonomsku zajednicu (EEZ) koja je Mastrihtskim ugovorom iz februara 1992. preimenovana u Evropsku uniju.

Prvi krug proširenja bio je 1. januara 1973. kada su EEZ pristupile Velika Britanija, Irska i Danska. Nakon toga Uniji se pridružuju zemlje na jugu Evrope: Grčka 1. januara 1981. godine i Španija i Portugalija 1. januara 1986. godine. U četvrtom krugu proširenja 1. januara 1995. EU su pristupile Austrija, Finska i Švedska i broj članica se povećao na 15. Nakon tog proširenja EU je obuhvatila govoto celu Zapadnu Evropu, a o tih 15 članica se nakon novih proširenja govorilo i kao "starima
članicama". Na sledeće proširenje se ponovo čekalo gotovo 10 godina da bi 1. maja 2004. Uniji pristupilo 10 članica: Slovenija, Slovačka, Češka, Poljska, Litvanija, Letonija, Estonija, Mađarska, Kipar i Malta. Poslednje proširenje je bilo 1. januara 2007. kada su EU pristupile Bugarska i Rumunija.

Island ima status kandidata, ali je odustao od pridruživanja EU.

Zemlje kandidati za članstvo u EU su Srbija, Crna Gora, Makedonija i Turska, a potencijalni kandidati Bosna i Hercegovina i Albanija. 

Nezivesno je kada će uslediti naredni krug proširenja, pošto je pristupanje EU višegodišnji proces tokom koga zemlje moraju da sprovedu reforme i usvoje standarde i pravu tekovinu EU.

2024 © - Vesti online