Nedelja 30.06.2013.
06:04
Beta

LDP: Skuplja putarina dodatni razlog za glas protiv rebalansa

Bojan Đurić, potpredsednik Liberalno demokratske partije
 

"Nasilničko povećanje putarine za 20 odsto od 1. jula je slika nesposobnosti države, bankrota budžeta i cinična nagrada za Puteve Srbije zbog gubitaka koje proizvode godinama", navodi se u saopštenju potpredsednika LDP-a Bojana Đurića.

Prema njegovim rečima, poskupljenje putarina je i dokaz da Vlada govori neistinu kada tvrdi da u rebalansu budžeta nema novih nameta za građane i privredu.

"Zahvaljujući ovom poskupljenju, država će uzimati svake godine oko 25 miliona evra od svih koji plate putarinu za korišćenje gotovo neupotrebljivih puteva u Srbiji", kazao je on.

Prema njegovom mišljenju, posledica poskupljenja putarine "bez ikakvog osnova" biće i lanac drugih poskupljenja koja će izazvati nove probleme za građane koji već plaćaju velike poreze, takse, akcize na gorivo.

Đurić je naveo da Javno preduzeće Putevi Srbije "godinama potkrada celu Srbiju tako što odbija da uplaćuje PDV u budžet, iako je to njihova obaveza na koju već dve godine ukazuju LDP i Državna revizorska institucija".

"Sada, kada je budžet bankrotirao, država se setila tog izvora prihoda, a onda se sa gubitašima iz Puteva Srbije dogovorila da im oprosti višegodišnji dug koji se meri desetinama miliona evra i da na građane i privredu prebaci trošak uvođenja PDV", piše u saopštenju.

On smatra da je čitav rebalans budžeta napravljen "na sličnim krupnim prevarama" i da nema prave uštede o kojoj govori Vlada Srbije. "U rebalansu nema nikakve prave reforme, a gubitaši poput Puteva Srbije, Železnica Srbije, JAT i mnogih drugih i dalje se održavaju na izdašnim subvencijama, bez ikakve obaveze da bilo šta promene u svojoj organizaciji i poslovanju", rekao je Đurić.

2024 © - Vesti online