Subota 29.06.2013.
19:37
Srna

Održan parastos jadovničkim žrtvama

Parastos žrtvama u Jadovnu
 

Parastos jadovničkim žrtvama služili su sveštenici Eparhije gornjokarlovačke Srpske pravoslavne crkve, dok je jevrejsku molitvu za mrtve čitao glavni rabin u Hrvatskoj Lučijano Moše Prelević.

Posle parastosa održan je komemorativni skup kod spomen-obeležja jadovničkim žrtvama, pored Šaranove jame, gde su i položeni venci.

Na komemorativnom skupu govorili su predsednik Udruženja "Jadovno 1941" Dušan Bastašić, predsednik Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske Ognjen Kraus, predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac i drugi.

Vence su kod spomen-obeležja položili izaslanik predsednika Republike Srpske Duško Četković, delegacija Vlade Srpske koju su predvodili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić i ministar prosvete i kulture Goran Mutabdžija, delegacija Vlade Srbije koju je predvodio izaslanik premijera Srbije Njegovan Stanković i izaslanik predsednika Hrvatske Zlatko Gareljić.

Posle komemorativnog skupa kod Šaranove jame, delegacija građana i Udruženja "Jadovno 1941" posetila je mesto Slano na ostrvu Pag, koje je bilo u sastavu kompleksa ustaških logora Jadovno.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno–Pag u Drugom svetskom ratu za 132 dana pobijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na Pagu, otvoren je prvi logor za žene i decu u Drugom svetskom ratu.

Dan sećanja na Jadovno – 24. jun, ove godine je uvršten u kalendar obeležavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

2024 © - Vesti online