Subota 29.06.2013.
12:42
Z. Marjanović - Vesti

Narod čuva sveti hrast!

Još iz vremena Turaka: Stari hrast, odoleva zubu vremena, ali mu preti buldožer
 

Trenutno je u toku potpisivanje internet peticije koju je do sada podržalo više od 5.000 građana, a broj onih koji su stali u odbranu seoske svetinje u selu Savinac se iz dana u dan povećava. Peticiju, za sada, potpisuju uglavnom građani Srbije, ali će broj potpisnika biti mnogostruko veći ukoliko peticiju protiv seče stabla hrasta koji je možda jedan od najstarijih u Srbiji pridruže i naši ljudi iz dijaspore.

Velja Ilić: Izmestićemo ga!

Stari hrast sa zapisom neće biti posečen, već će biti premešten pored auto-puta, izjavio je ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić, čije je ministarstvo donelo odluku da se hrast premesti.
- Ja kao čovek neću dozvoliti da ga sruše. Naći ćemo rešenje i izmestićemo hrast kako god je moguće. Nije važno koliko će da košta. Doneo sam odluku, prikupljam ponude i tražim specijalizovanu firmu koja će to uraditi.

Problem oko seoskog zapisa na Savincu, prema rečima Svete Dinića, jednog od graditelja puta, nastao je nepažnjom projektanata puta koji nisu vodili dovoljno brige o kulturnim i verskim objektima na trasi budućeg Koridora 11, a još veći problem, prema izjavi oca Paternija, igumana manstira Savinac, jeste taj što niko od radnika na izgradnji puta i meštana ne želi da učestvuje u obaranju svetinje kako na sebe ne bi navukli neko prokletstvo. Ipak, ma koliko koštala ispravka projekta auto-puta na deonici između Takova i Preljine, prema izjavi Ljubinka Rakonjca, direktora instituta za šumarstvo, rešenje postoji.


- Postoje tehničke mogućnosti da se hrast zaobiđe tako što bi se na mestu gde se hrast nalazi trake auto-puta udaljile jedna od druge i tako bi se hrast našao između dve trake i postao bi svojevrsna truristička atrakcija i izbeglo bi se njegovo rušenje - predlaže Rakonjac.

Ne dirati svetinju: Otac Partenije i Sveta Dinić
 

U međuvremenu, dok se ne iznađe pravo rešenje za spas zapisa koji je zapamtio i vreme Turaka, veliki broj Milanovčana svakodenvo biciklama, automobilima, pa i pešice, dolaze do zapisa te je već, zahvaljujući pisanju Vesti, zapis postao važna turistička destinacija, a u toku vikenda grupa građana "Optimist" će u znak protivljenja obaranja svetog drveta ispred crkve Sv.trojice u Gornjem Milanovcu organizovati masovni protest, a potom i marš do zapisa na Savincu.


Da li će potpisivanjem internet peticije uspeti da se sačuva sveto drvo staro nekoliko vekova, ostaje da se vidi, ali slična situacija je i sa zapisom u Takovu, koji se, kao i ovaj na Savincu, greškom ili neupućenošću projektanata našao nasred trase budućeg auto-puta.

2024 © - Vesti online