Subota 29.06.2013.
13:34
Đ. Janković - Vesti

Konačno se setili "olovne dece"

Deca iz Zaječe nemaju bezbrižno detinstvo
 

Prema rečima Periše Simonovića, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, došli su da se precizno dogovore kako i šta treba uraditi radi praćenja zdravlja stanovništva, šta i ko treba da preduzima kao i ko će da kontroliše da li se sve to realizuje.

Pročitajte još:

* Zaboravljena olovna deca

- Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" imaće glavnu reč u praćenju i kontrolu Doma zdravlja i Opšte bolnice u Loznici, Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, Instituta za majku i dete u Tiršovoj, Instituta za medicinu rada i radiološku zaštitu iz Beograda, uključujući i Ministarstvo zdravlja. Formiraćemo i operativno telo sastavljeno od predstavnika Zajače, Loznice i Vlade koje će pratiti ostvarenje dogovorenog - rekao je Simonović.


On se meštanima Zajače izvinio u ime svih, uključujući i Ministarstvo zdravlja, za "eventualno činjenje ili nečinjenje" u prethodnom periodu i obećao da će građani dobiti adrese i telefone da mogu da se informišu o urađenom ili ukažu ukoliko neko ne bude poštovao dogovoreno.


Meštani Zajače obratili su se početkom godine za pomoć ministarstvima energetike i zdravlja, a onda i zaštitniku građana. Oni su podsetili da je nekoliko dosadašnjih merenja pokazalo prisustvo olova u krvi od 10 do 41 mikrograma po decilitru krvi, a granica je prekoračena kod 87 odsto dece Zajače.

2024 © - Vesti online