Petak 28.06.2013.
19:03
Beta

Nikolić i Jahjaga kod Josipovića na doručku

Slavljenički doručak za predsednike iz regiona. Ivo Josipović
 

Neformalni susret zajednički su inicirali predsednici Hrvatske i Slovenije, a cilj mu je da se u budućnosti, kroz takve susrete, lakše rešavaju otvorena pitanja unutar regiona i da se Evropskoj uniji pokaže da u regionu postoji volja za političkim dogovorima, rekli su novinarima u kabinetu hrvatskog predsedika. Takođe je naglašeno da Slovenija i Hrvatska žele da budu promoteri daljeg proširenja EU, što snažno i zagovaraju.

Tema radnog doručka za predsednike koji će dan ranije biti i na svečanosti povodom ulaska Hrvatske u EU, biće saradnja u regionu i nastavak procesa proširenja posle ulaska Hrvatske u EU. Među učesnicima tog neformalnog sastanka su i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

U kabinetu hrvatskog predsednika novinarima je rečeno da je ideja o neformalnim susretima predsednika regiona autohtona ideja Hrvatske i Slovenije, koju su podržali svi predsednici država iz regiona, kao i pojedine države članice EU poput Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

Radni doručak u Zagrebu biće prvi, pripremni susret šefova država, gde će biti izneti i predlozi svih šefova država o temama za naredne sastanke koje neće biti samo političke. Susreti bi trebalo da se održavaju najmanje jednom godišnje. Za idući sastanak u Sloveniji, planirano je učesće i nekog od najviših zvaničika EU.

Uz Josipovića i predsednika Slovenije Boruta Pahora, na radnom doručku u ponedeljak se očekuju predsednici Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije, Albanije i tri člana Predsedništva BiH.

2024 © - Vesti online