Petak 28.06.2013.
17:42
Beta

Crna Gora najbliža Evropi, Bosanci na začelju

Foto: Ilustracija
 

Od republika nastalih raspadom Jugoslavije, Slovenija je ušla u EU 2004. godine, Hrvatska će ući 1. jula ove godine, Crna Gora je počela pregovore o članstvu, dok Srbija očekuje početak tih pregovora, kao i Makedonija koja ima status kandidata još od 2005. godine.

Makedonija na muci zbog Grčke

Makedonija, koja je kandidat za članstvo u EU od 2005. godine, uprkos preporukama i pohvalama Evropske komisije zbog reformi nije još dobila datum za otvaranje pregovora o članstvu, pre svega, zbog spora
sa Grčkom oko imena te bivše jugoslovenske republike. U želji da podrži proces pridruživanja Makedonije Evropska komisija
je u martu prošle godine pokrenula sa tom zemljom Dijalog na visokom nivou o pristupanju (HLAD) koji je trebalo da omogući napredak u
reformama kako bi zemlja bila spremna za pregovore, dok bi se paralelno s tim rešavao spor oko imena sa Grčkom. Rešenje spora sa Grčkom se, međutim, još ne nazire.

CG pred velikim izazovom

Crna Gora, koja je status kandidata dobila u decembru 2010, a preporuku Komisije za otvaranje pregovora 2011. godine, počela je pregovore o članstvu 29. juna 2012. godine, piše portal EurAktiv Srbija. Do sada je otvorila i privremeno zatvorila dva poglavlja - o nauci i istraživanju u decembru prošle godine i o obrazovanju i kulturi u aprilu ove godine.

Podgoricu, međutim, tek očekuje otvaranje dva ključna i teška poglavlja - 23 i 24 - o vladavini prava, temeljnim slobodama, reformi pravosudnja, ljudskim i manjinskim pravima, koja se, prema novom pristupu EU, otvaraju na početku i zatvaraju na kraju pregovora.

BiH kaska za celim regionom

U pridruživanju najviše zaostaje Bosna i Hercegovina koja je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja još nije podnela zahtev za članstvo. U pokušaju da podstakne proces pridruživanja BiH EU, Brisel je u junu prošle godine utvrdio sa predstavnicima BiH korake koje bi toj zemlji omogućili da podnese zahtev za članstvo do kraja novembra 2012, kao i i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tada je dogovoreno da BiH izmeni Ustav u skladu sa presudom u slučaju
"Sejdić-Finci" i obezbedi koordinisano usklađivanje sa zakonodavstvom EU na celoj svojoj teritoriji, kao i da uspostavi mehanizam koordinacije koji treba da omogući BiH da usaglasi stavove o pitanjima na putu ka EU i tako govori "jednim glasom" u tom procesu.

Vlasti BiH, međutim, nisu iskoristile tu priliku i ispunile dogovoreno zbog čega je Brisel upozorio da će BiH samo još više zaostajati u integracijama. Brisel je naglasio da se zadaci koji su za napredak postavljeni pred tu zemlju, neće menjati.

Albanija se krčka

Albanija koja je kao i Srbija 2009. podnela zahtev za članstvo u EU, još čeka na dodeljivanje statusa kandidata, piše EurAktiv. Komisija je prošle godine u načelu predložila dodeljivanje statusa kandidata Albaniji, uz uslov da preduzme ključne reforme i sprovede izbore u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

Turska trpi zbog Kipra

Tursku koja je počela pregovore o članstvu kada i Hrvatska, 2005. godine, čeka još dosta posla na putu ka Uniji. Od 35 poglavlja Turska je otvorila samo 13 a osam je zamrznuto zbog teritorijalnog spora sa Kiprom.

Pregovori sa Turskom stoje već tri godine, ali su 25. juna ministri spoljnih poslova EU odlučili da ih ožive i postigli načelni dogovor o otvaranju novog poglavlja kasnije tokom godine.

2024 © - Vesti online