Petak 28.06.2013.
16:51
Beta

"Odluka lidera EU nije ni zeleno svetlo ni uslov"

Suzana Grubješić

Prema njenim rečima, Evropska komisija (EK) izradiće pregovaračku platformu, a prva međuvladina konferencija biće najkasnije u januaru.


"Posle 12 godina dočekali smo da ova odluka bude doneta. Ovo nije nikakav poklon Srbiji, mi smo ovo zaradili i uspeli da uradimo jedan veliki posao, ali još veći je pred nama", rekla je Grubješićeva u Briselu.


Ona je istakla da će proces pregovaranja biti dugotrajan, ali da će "sa naše strane biti urađeno sve" da se pregovori završe u najkraćem roku.


"EK otpočinje od danas sa izradom pregovaračke platforme, a mi sa naše strane moramo da završimo tehničko operativni posao, kao što je formiranje pregovaračkog tima i imenovanje glavnog pregovarača", rekla je potpredsednica Vlade.


Grubješićeva je dodala da će za nedelju dana početi "eksplanatorni skrining", odnosno dubinski uvid Evropske unije u reforme na kojima Srbija radi, posebno u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na reformu pravosuđa, vladavinu prava i borbu protiv korupcije.


"Mi smo na Vladi već usvojili dve važne strategije za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije i potrebno je još da donesemo i akcione planove", rekla je Grubješićeva.

2024 © - Vesti online