Petak 28.06.2013.
14:48
Vesti, Beta

Srpkinje protiv Španije u polufinalu EP: Verujemo do kraja!

 Srpske košarkašice su nove miljenice nacije
 

Najbolje srpske košarkašice, nove miljenice nacije, igraju danas u polufinalu Evropskog prvenstva u Francuskoj. Bivše autsajderke, sada su hit šampionata, a danas će pokušati da naprave još jedno čudo. Bez obzira da li će uspeti u tome ili ne, one su već napravile fantastičan uspeh. 

Parovi polufinala (petak)
(17) Srbija - Španija
(20) Turska - Francuska

- Srećni smo, nasmejani i idemo dalje. Mi ni za šta drugo ne znamo, nego da idemo na pobedu i tu nastupa naša fanatična borbenost, ali smo realni i znamo da je ovo tim u stvaranju. Nemamo nikakve nerealne ambicije, ali smo tu gde jesmo i nećemo stati. Stalno govorim da je u mojoj selekciji grupe izuzetno važno da to budu talentovane košarkašice, ali i da postoji ljudsko dobro i nešto što odgovara meni i mom karakteru. Svi koji su ovde treba da budu i ljudi koji ni u jednom trenutku ne oklevaju da li da daju sve od sebe, pa i više od toga. Kada se sve to spoji, to daje sliku koju gledamo - rekla je selektor reprezentacije Srbije Marina Maljković.


I danas se govori o tajm-autu "koji je promenio sve" u završnici četvrtfinalne utakmice protiv Italije, posle kojeg je Srbija napravila seriju 11:1 i tako stigla do pobede iz, činilo se, veoma teške situacije. Tada je Marina poručila izabranicama da "veruju do kraja".
- Ja sam samo radila svoj posao i pokušala da ga odradim časno do kraja, kao i svaki radnik u Srbiji. Uradila sam šta sam morala, to je bio moj deo posla - istakla je Marina Maljković.

Kapiten našeg nacionalnog tima Milica Dabović je ponosna na najveći uspeh košarkašica od kada je Srbija samostalna država. Zahvaljujući plasmanu u polufinale prvi put će naša zemlja igrati na SP još od 1990, u Turskoj 2014. godine, a obezbedila je i mesto na sledećem EP - u Mađarskoj i Rumuniji 2015. godine.
- Jedino što mogu da kažem pred polufinale jeste da ćemo se boriti. Neka nas po tome pamte. Ostavićemo srce na terenu. Presrećne smo zbog podrške koju osećamo. Stalno dobijamo poruke. Žao nam je samo što smo morale da dođemo do četvrtfinala da bismo ostavile utisak. Ženskom košarkom se bavila samo Marina Maljković. Ona i njeni saradnici su verovali u nas - naglasila je Milica Dabović.
 

Rezultati četvrtfinala
Srbija - Italija 85:79
Španija - Češka 75:58
Turska - Belorusija 55:41
Francuska - Švedska 87:83

A, pre polufinala, kratak osvrt na ludu završnicu duela protiv Italije, kada je Srbija gubila sa pet razlike na manje od dva minuta pre kraja i serijom 11:0 u poslednjih 97 sekundi stigla do trijumfa. Sve je krenulo od trojke Milice Dabović, a ubrzo posle pomenutog tajm-auta Marine Maljković i jednog realizovanog slobodnog bacanja Italijanki. Potom je Milica Dabović pogodila i oba slobodna bacanja za izjednačenje.
- Joj, kao da imam prekid filma za ta poslednja dva minuta. Možda sam i pomislila da treba da presudim utakmicu jer sam kapiten i bila sam veoma svesna toga da ako ja padnem, svi padamo. Kada sam dobila tu loptu iz ugla čula sam sestrin vrisak "šut" i to sam uradila, a "onaj odozgo" je poslao u koš. Tada je bila presudna odbrana Tamare Radočaj, zatim osvojena lopta i dva bacanja koja sam pod utiskom i stresom dala. Hvala Bogu, jer nisam uspevala da ih ubodem u prethodnim utakmicama. Onda su usledila Jelenina bacanja i Tamarin poen, a poslednje trenutke sam dočekala sa suzama u očima - prisetila se Milica Dabović u iščekivanju polufinala protiv Španije.

2024 © - Vesti online