Subota 29.06.2013.
08:00
net.hr

Izbegavajte šećer zbog bora

Bruk Alpert, koautor knjige ''The Sugar Detox: Lose Weight, Feel Great, and Look Years Younger'', objasnila je jednu od manje poznatih posledica unosa prevelike količine šećera: bore i opuštenu kožu.

Očuvajte elastičnost kože, izbegavajte šećer

Bruk je napisala knjigu u saradnji s dermatologom Patrišom Feris, koja je pojasnila što se događa kada u krvi ima previše šećera.

'Visoki nivou šećera napadaju kožu. Sav taj šećer spaja se sa molekulima proteina, kolagena i elastina. Zbog toga lepe, meke ćelije kože postaju krute što uzrokuje bore i gubitak elastičnosti, sve što ne želimo na našem licu', rekla je Bruk.

U knjizi se objašnjava odvikavanje od šećera (i ugljenih hidrata uopšte) koje započinje s tri naporna dana detoksikacije.

''Istraživanja su pokazala da je odvikavanje od šećera jednako onome od kokaina i drugih težih droga. Ljudi znaju da budu depresivni, tresu se, hiroviti su i naporni', rekla je Alpertova.

Za one koji nisu spremni odmah da se odreknu šećera, autori knjige predlažu zakuske sa voćem i malo proteina, što će, kako one tvrde, onemogućiti nagli skok šećera. Na ovaj način ćete održati stabilan nivo šećera u krvi. A što je taj nivo stabilniji, to je ljudima lakše da se pridržavaju principa zdrave ishrane.

2024 © - Vesti online