Petak 28.06.2013.
12:01 >> 15:39h
RTS

Odlučeno: Pregovori najkasnije u januaru

Šefovi država i vlada zemalja članica EU većali i izvećali
 

Herman van Rompej je na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barosom, rekao da je ta odluka rezultat istorijskog dogovora Beograda sa Prištinom. Predsednik Evropskog saveta je rekao da će prva međukonferencija sa Srbijom biti održana najkasnije u januaru 2014.

U tekstu zaključka je izbačena reč "decembar", ali ostaje da Evropski savet treba da potvrdi pregovarački okvir. Teoretski to znači da bi Srbija mogla da počne pregovore i pre januara, mada Van Rompej nije odgovorio na pitanje da li bi to moglo da se dogodi.

Samo je naglasio da nema nikakvih novih uslova za početak tih pregovora.

Na pitanje da li će Evropski savet (vođe EU) potvrđivati pregovarački okvir sa  Srbijom koji usvoji Savet ministara, na predlog Evropske komisije, Rompej je rekao da je uobičajeni postupak da mandat za početak pregovora zakonski usvaja Savet ministara, a politički može da ga potvrdi Evropski savet.

"Čestitam na sporazumu Beogradu i Prištini", rekao je Van Rompej, dodajući da u ponedeljak odlazi u Beograd i Prištinu kako bi istakao značaj novih koraka u evrointegracijama Srbije i Kosova.

Ministri su na sastanku u Luksemburgu preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014, s tim što je Nemačka insistirala da Savet EU u decembru ove godine još jednom potvrdi tu odluku nakon što se uveri da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti sproveden.  

Bundestag je nakon govora Angele Merkel zvanično potvrdio ovaj stav.

Višegradska četvorka bila protiv uslovljavanja Srbije

Premijeri zemalja Višegradske četvorke na samitu Evropske unije u Briselu su zahtevali da Evropski savet potvrdi zaključke šefova diplomatija Unije da pristupni pregovori sa Srbijom počnu najkasnije u januaru 2014. godine, bez dodatnog potvrđivanja na samitu u decembru.

Premijeri Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske odbijaju zahtev Nemačke da se u decembru usvoji okvir pregovora sa Srbijom, zato što se plaše da zbog tog nemačkog zahteva početak pregovora može da bude odložen, javlja češka novinska agencija ČTK.

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg i šef Delagacije EP za odnose sa zemljama zapadnog Balkana, Edvard Kukan, kazali su uoči Samita da je vreme da EU konačno ispuni svoja obećanja, budući da je Srbija napravila veliki pomak, tj. postigla sporazum sa Prištinom i nastoji da ga implementira, te da bi bilo nepravedno da to ne bude ocenjeno u vidu konkretnog datuma za početak pregovora, bez ikakvih daljih uslovljavanja.

Dolazak ministara na sastanak:

2024 © - Vesti online