Petak 28.06.2013.
00:42
Beta

"Ne treba izneveriti Srbiju"

Danas se odlučuje da li Srbija dobija datum za početak pregovora sa Evropskom unijom
 

"Šefovi država ili vlada ne bi trebalo da se dvoume da utvrde kada bi trebalo da budu otvoreni pristupni pregovori sa Srbijom. Srpska vlada je ispunila sve zahteve EU i uspešno je radila na normalizaciji odnosa sa kosovskom vladom", rekao je Flekenštajn u saopštenju koje je dostavljeno agenciji Beta.

Flekenštajn, koji je član Socijaldemokratske partije Nemačke, ukazao je da, pošto su postigle politički sporazum, obe strane su nastavile da sarađuju na njegovoj primeni.

"Ne treba da ostavimo Srbiju samu u ovom ključnom trenutku. Umesto toga, treba da podržimo Srbiju, tako da njeni političari mogu da objasne sledeće svojim građanima: srpski građani na severu Kosova moraju da sarađuju sa kosovskim državnim institucijama. Međutim, budućnost svih građana i u Srbiji, i na Kosovu, leži u EU", poručio je Flekenštajn.

On je ukazao da je Evropska komisija 22. aprila preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom, a da je 21. juna šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton proglasila da su obe strane ispunile neophodne zahteve da EU otvori pristupne pregovore sa Srbijom, a sa Kosovom pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ključno je da se EU drži vlastitih obećanja i napravi korak ka Srbiji. Odlaganjem otvaranja pristupnih pregovora sa Srbijom, zbog straha od predstojećih parlamentarnih izbora, nemačka vlada bi samo sabotirala uticaj predvidive i pouzdane politike proširenja EU", rekao je Felkenštajn u saopštenju.

Evropski savet koji čine šefovi država ili vlada članica Unije, danas, na osnovu preporuke ministara spoljnih poslova, treba da odluči o početku pristupnih pregovora sa Srbijom.

2024 © - Vesti online