Četvrtak 27.06.2013.
17:58
mozzartsport.com, crvenazvezdafk.com

Džajić pisao ministarki: Pomagajte, Crvena zvezda se gasi!

 Predsednik Crvene zvezde Dragan Džajić
 

Predsednik Crvene zvezde Dragan Džajić se obratio saopštenjem ministarki omladine i sporta Alisi Marić u želji da je bliže upozna sa situacijom u fudbalskom klubu i mogućnošću da se isti ugasi ukoliko država ne bude aktivno učestvovala u rešavanju nagomilanih, pre svega finansijskih problema giganta sa Marakane.

Džajić je otvoreno poručio da "nešto pod hitno mora da se uradi, ili Crvena zvezda možda više neće postojati".

Da podsetimo, u sredu se na sličan korak odlučio i prvi čovek Košarkaškog kluba Partizan Predrag Danilović, koji je takođe upozorio državu da je najtrofejniji košarkaški kolektiv u zemlji pred gašenjem.

Saopštenje Dragana Džajića prenosimo u celini: 

"Poštovana gospođo Marić,

Fudbalski klub Crvena zvezda prolazi kroz najteži period u svojoj bogatoj istoriji. Izuzetno teška finansijska situacija koja potresa naš slavni klub, preti da ugrozi postojanje sportskog kolektiva koji je osvajanjem tutule evropskog i svetskog prvaka ostvario najveći uspeh u istoriji našeg sporta. Naša obaveza, kao trenutnih rukovodilaca, je da ne dozvolimo da se to dogodi. Zato Vam se, kao resornom ministru, obraćamo za pomoć, uz apel da nešto pod hitno mora da se uradi inače FK Crvena zvezda možda više neće postojati.

Novo rukovodstvo je od svog dolaska u klub uradilo mnogo toga, u značajnoj meri smanjilo dug koji je iznosio preko 48 miliona evra, ali bez značajnije pomoći države zabrinuti smo da li će klub i dalje moći da egzistira. Jer, svakodnevno novi računi dolaze na naplatu, pa se sa velikom mukom borimo da nam račun ponovo ne bude u blokadi.

Sigurni smo da ste upoznati sa svim naporima koje činimo i da ste u svima nama koji trenutno vodimo FK Crvena zvezda prepoznali ljude koji imaju iskrenu nameru da posrnulog fudbalskog giganta vrate na pravi put. Za razliku od svih ostalih, transparentno smo predočili finansijsku situaciju, javnosti smo predstavili sva naša dugovanja i time na nedvosmislen način pokazali da ogroman problem želimo da rešimo. Takođe, nadamo se i da ste svesni da našim ogromnim angažovanjem i uloženom energijom da od propasti spasemo FK Crvena zvezda na izvestan način praktično spašavamo i srpski sport.

Jer, FK Crvena zvezda je bez svake sumnje nosilac Sportskog društva Crvena zvezda, a samim tim i noseći stub celokupnog srpskog sporta. U prilog tome svedoči podatak da je FK Crvena zvezda osvojila 25 šampionskih titula i 24 puta trijumfovala u nacionalnom Kupu uz već pomenute titule kojima može da se podiči malo koji klub u regionu - titula prvaka Evrope iz Barija i titula klupskog prvaka sveta osvojena u Tokiju. O broju trofeja ostalih klubova kao i medalja sportista SD Crvena zvezda ne treba trošiti mnogo reči, dovoljno je napomenuti da Muzej na našem stadionu broji preko 1000 trofeja. Naše legende, ambasadori sporta, i dan danas van granica naše zemlje predstavljaju najbolje uzore kojima se možemo ponositi i koji našu zemlju svrstavaju na zapaženo mesto na sportskoj mapi sveta.

Postavljanjem FK Crvena zvezda na zdrave osnove, istovremeno će se stabilizovati i brojni sportovi u Zvezdinoj sportskoj porodici, koji su takođe u nezavidnoj finansijskoj situaciji. Tu pre svega mislimo na rukometni klub, koji je zbog izuzetno lošeg materijalnog stanja i rezultatski ispaštao oduzimanjem bodova. Sa ništa manje problema suočava se i vaterpolo klub koji je podignut iz pepela i kao takav ove sezone osvojio titulu prvaka Evrope i duplu krunu u domaćem takmičenju.

Ipak, ono što najbolje govori o veličini FK Crvena zvezda je činjenica da je oko sebe okupio milione ljudi. Ta činjenica je od Crvene zvezde stvorila svojevrstan pokret sa najvernijim sledbenicima. Na taj način Zvezda je etablirana kao jedan od najprepoznatljivijih brendova Srbije, a njeno ime se i danas sa velikim poštovanjem izgovara na svim svetskim meridijanima.

FK Crvena zvezda je sve do sada izbegavao da traži aktivnu pomoć države u cilju prevazilaženja naših problema. Ali, suočeni sa pozivima ostalih klubova koji su u teškoj situaciji u Srbiji osećamo slobodu da Vam se obratimo kako bi zajednički prebrodili ove teške trenutke. Ministarstvo omladine i sporta su prva vrata na koja smo pokucali, a pomoć ćemo zatražiti i od ostalih državnih institucija sa jednim ciljem - da omogućimo FK Crvena zvezda da opstane.

Uvereni smo da FK Crvena zvezda, a samim tim i naše Sportsko društvo, može dugoročno mnogo toga dobrog doneti našoj zemlji, počev od međunarodne promocije pa sve do deviznih priliva iz inostranstva koji su u ranijim periodima bili u rangu sa većim kompanijama u našoj zemlji. Nikako ne treba zanemariti niti potceniti činjenicu da naš klub, kupujući domaće igrače iz manjih sredina, istovremeno čini mnogo i na razvoju tih istih sredina.

Na putu ka ostvarenju naših dugoročnih ciljeva, neophodna nam je pomoć države makar u trenutnom, veoma teškom i bolnom periodu kroz koji prolazimo. Iz tog razloga moramo da napomenem da FK Crvena zvezda ne traži subvencije države, budžetsko finansiranje niti bilo koji sličan oblik dugoročne pomoći, a kamoli veresiju. Mi samo insistiramo na kratkoročnoj pomoći na ravnopravnoj osnovi sa ostalim klubovima, a u skladu sa našim renomeom i značajem koji imamo za srpski sport.

Uvereni smo, da će svaki dinar uložen u sport u ovom trenutku, biti višestruko vraćen u budžet naše države u predstojećem periodu.

Dragan Džajić, predsednik" 

2024 © - Vesti online