Četvrtak 27.06.2013.
18:24
Beta

Usvojeno: Rat u BiH imao karakter građanskog sukoba

Narodna skupština RS

"Deklaracija o uzrocima, karakteru i posledicama tragičnog oružanog sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine" ima 13 zaključaka.


Po Deklaraciji, u BiH se desio "tragični ratni sukob", kao deo procesa raspada SFRJ, "izazvan majorizacijom srpskog naroda u BiH".


Rat u BiH je, kako piše u dokumentu, na osnovu naučnih, stručnih i istorijskih kriterijuma i standarda, imao karakter građanskog rata s primesama međuetničkog, s visokim stepenom uključenosti međunarodnog faktora.


Između ostalog, kritikuje se rad Tribunala u Hagu, izražava nezadovoljstvo i radom Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine jer nisu procesuirani ratni zločini nad Srbima, i traži revizija svih izrečenih sudskih presuda, primenom Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine u procesima suđenja za ratne zločine.


Parlament RS je pozvao oba bosanskohercegovačka entiteta, sva tri konstitutivna naroda, kao i ostale u BiH, na unapređenje i intenziviranje dijaloga na bazi činjenica i međusobnog poštovanja, radi kvalifikovanja karaktera, sadržaja i posledica "tragičnog ratnog sukoba".


Deklaracijom se najoštrije osuđuju i odbacuju svi pozivi na ukidanje RS i osporavanje njenog imena i postojanja.


Poslanici stranaka sa sedištem u Federaciji BiH (SDA i SDP BiH) smatraju da je Deklaracija jednostrana i neprihvatljiva, i da je politički akt koji neće imati nikakvog efekta. Usvajanje Deklaracije inicirala je Boračka organizacija RS.

2024 © - Vesti online