Četvrtak 27.06.2013.
15:32
Beta

Gej aktivisti odali počast Brisu Tatonu

"LGBT osobe žele da žive dostojanstveno i participiraju u svim društvenim tokovima kao i svi drugi građani, a ne da žive pod teretom sramote zbog sopstvenog postojanja", rekao je novinarima predsednik GSA Lazar Pavlović.

Ovogodišnja akcija obeležavanja Dana ponosa posvećena je sećanju na francuskog državljanina i navijača Brisa Tatona, koji je umro od posledica brutalnog prebijanja u centru Beograda u septembru 2009. godine, pred utakmicu Partizan - Tuluz. Oko 100 aktivista prošetalo je u pratnji nešto manjeg broja policajaca od Trga Republike do garaže na Obilicevom vencu, gde je razvijena zastava duginih boja na stepeništu

Gejevi protiv Obradovića

 

Nekoliko desetina LGBT aktivista okupilo se najpre na Studentskom trgu, a potom i na Trgu Republike, u okviru “tajne” gej parade, povodom 27. juna, međunarodnog Dana ponosa, a kako navode, jedan od povoda za okupljanje je protest protiv ministra obrazovanja Žarka Obradovića.

sa kojeg je Taton bačen i simbolično proglašena "Zona slobodna od mržnje".

"Naša poruka je da se ovakvo nasilje i ovakav zločin iz mržnje više nikada ne dogodi. Nastavićemo da se svim nenasilnim metodama borimo protiv nasilja, ksenofobije, šovinizma i rasizma u našem društvu. Sledeće godine ćemo neko drugo mesto na simboličan način osloboditi od mržnje", rekao je Pavlović ispred garaže.

Pavlović je najavio da će akcija postati tradicionalna i da će u Beogradu i drugim gradovima Srbije svake godine po jedna zona biti oslobođena od mržnje. Predsednik GSA je rekao da je potrebna solidarnost sa svim ugroženim grupama u društvu.

"Želimo da pokažemo da ne prihvatamo nasilje i diskriminaciju, protiv kojih ćemo se boriti svim nenasilnim sredstvima", rekao je Pavlović.

Akcija obeležavanja Dana ponosa "Zona slobodna od mržnje" protekla je bez incidenata.

2024 © - Vesti online