Četvrtak 27.06.2013.
14:45
telegraf.rs

Gejevi protiv Žarka Obradovića

Šetnja pod motom “Pokaži ponos, TESTiraj savest” počela je u 11 časova, na platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle su okupljeni krenuli ka Trgu republike, gde ih je sačekalo oko 30 policajaca. Okupljeni su razvili LGBT zastave duginih boja i plakat na kom piše “Zona slobodna od mržnje”.

Foto: Ilustracija

Prema rečima Bobana Stojanovića iz “Queeria centra” cilj okupljanja je, podrška reformama u obrazovanju, pre svega aktuelnoj inicijativi za smenu ministra obrazovanja Žarka Obradovića!

''Dan ponosa obeležava se u znak sećanja na pobunu LGBT zajednice protiv sistema koji se represivno odnosio prema LGBT osobama i upravo zato ovom akcijom želimo da zadržimo kritički odnos prema institucijama našeg društva'', objasnio je Stojanović, i dodao:

''Iako se danas LGBT zajednica u Srbiji izborila za određena prava, smatramo da je za kreiranje otvorenog društva u kome je svaka osoba prihvaćena'', bez obzira na razlike − obrazovanje jedan od ključnih faktora.

Pored članova Gej strejt alijanse, Žena u crnom, IDAHO Beograd, Labrisa, Gej lezbejskog info centra, Queeria centra i Gayten LGBT, podršku ovoj akciji svojim prisustvom pružili su i aktivisti brojnih nevladinih organizacija.


Izvršni direktor “Queeria centra” je dodao i da sve druge marginalizovane grupe i LGBT osobe pohađaju škole i fakultete, i da na njima žele da se osećaju sigurno i prihvaćemo, ali da je to jednostavno nemoguće.

''Obrazovni sistem koji je ogrezao u mitu, korupciji, bahatosti i nepotizmu, negativno se odražava na sve nas, pre svega kao na građanke i građane Srbije koji žele da doprinesu razvoju društva'', kategoričan je Stojanović, ističući da analize udžbenika ukazuju na visoki stepen homofobičnog sadržaja, kao i da se istopolna orijentacija i dalje izjednačava sa bolešću, pedofilijom i zoofilijom.

On je podvukao i da je nekoliko istraživanja među srednjoškolcima pokazalo da je stepen homofobije, mizoginije i rasizma veoma visok. Najveću odgovornost za ovakvo stanje, po Stojanovićevom mišljenju, snosi upravo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

2024 © - Vesti online