Četvrtak 27.06.2013.
10:34
Beta

SPC u Crnoj Gori obeležava Kosovsku bitku


Foto: Arhiva
 

U opširnom komentaru o toj temi, podgorički portal konstatuje da "srpski nacionalni radnici u Crnoj Gori u poslednjih 170 godina neprestano predstavljaju Kosovsku bitku kao bitku koja pripada i Crnogorcima".

Kosovsku mitomaniju u Crnu Goru, prema iznesenim navodima, u Crnu Goru
je donio Njegošev učitelj Sima Milutinović Sarajlija, koji je i sam znao da Crnogorci nisu učestvovali u Kosovskoj bici 1389, ali mu je mit o tom događaju bio potreban da bi ostvario svoj politički projekat.

Prema istorijskim izvorima, tvrdnju da Crnogorci nisu bili u Kosovskoj bici prvi je iznio crnogorski vladika Vasilije Petrović, u svojoj knjizi "Istorija o Crnoj Gori", izdatoj u Moskvi 1754. Godine.

To je znao i Petar Drugi Petrović Njegoš, piše u komentaru Analitike, u kome se, takođe, podseća na tvrdnje više srpskih istoričara, Sima Ćirkovića i drugih, da Balšići, koji su u vrijeme Kosovske bitke vladali Zetom, nisu bili učesnici boja na
Kosovu. Đurađ Stracimirović Balšić je šstaviše, kako se navodi, nagovarao Turke da napadnu bosanskog kralja Tvrtka.

I sam Vuk Karadžić, kad je prvi put posetio Crnu Goru 1834, godine, zapisao je da je u to vreme u Crnoj Gori bio veoma snažan kult Ivana Crnojevića, "kao da je juče bio", a da nije postojala priča o Kosovu.

U komentaru se, takođe, citiraju istoričari koji tvrde da pleme Moračani, kome pripada i sam mitropolit Amfilohije, vodi poreklo od albanskog plemena Hoti. To, navodno, ponekad priznaje i sam mitropolit Amfilohije.

"Danas nema većeg propagatora kosovske bajke, Lazara Hrebeljanovića i Miloša Obilića od mitropolita Amafilohija Radovića", piše u komentaru Analitike povodom Vidovdana i godišnjice Kosovske bitke. Navodi se, takođe, da je glavni razlog toga što je mitropolit Amfilohije pokušao da Njegoša proglasi svecem upravo to što je on prvi u Crnoj Gori, od svog učitelja Sima Milutinovića, prihvatio "kosovsku bajku".

2024 © - Vesti online