Četvrtak 27.06.2013.
13:24
Beta

Obama podržao gej parove

Foto: Ilustracija
 

"On je tretirao zaljubljene, predane gej parove i lezbejke kao odvojenu i nižu klasu ljudi", naveo je Obama u saopštenju, dodajući: "Vrhovni sud je ispravio pogrešno i naša žemlje će sada biti bolja".

Ispred zgrade Vrhovnog suda su se okupile pristalice istopolnih brakova koji su pozdravili odluku uzvikujući "Hvala vam" i "USA". Obama je telefonom čestitao advokatima koji su pokrenuli proces pred Vrhovnim sudom.

Obama je rekao da je izneo uputstva ministru pravde Eriku Holderu da sarađuje s drugima u vladi kako bi se obezbedilo da federalni zakoni odražavaju odluku suda.

Predsednik SAD je rekao da se odlukom Vrhovnog suda ništa ne menja u tome kako verske institucije definišu brak.

Odlukom Vrhovnog suda omogućeno je da homseksualni parovi čiji brak dopušta 12 od ukupno 50 država SAD, kao i oblast grada Vašington, imaju iste beneficije na federalnom nivou kao i venčani heteroseksualni parovi. To su prava iz oblasti poreza, zdravstvene zaštite i penzija.

Agencija AP ocenjuje da je danas odlukama Vrhovnog suda izvojevana "značajna, ali i nepotpuna pobeda za prava homoseksualaca". Presuda Vrhovnog suda ne znači da će sada gej brakovi biti dopušteni u svim saveznim državama. Ta odluka, navodi AP, dogodila se na zamahu pokreta za prava homoseksualaca u SAD - došlo je do promene u javnom mnenju, 12 država dozvoljava gej brakove koje
podržava i predsednik Obama.

2024 © - Vesti online