Četvrtak 27.06.2013.
12:31
J. L. Petković - Vesti

Za moguće nerede krivci Kfor i KPS

Foto: Ilustracija

- Uvek je moguće da se nešto desi, jer ne možete da kontrolišete sve ljude i ne znate ko će sve da dođe. Mnogo toga zavisi od KPS-a. Lanjski incidenti ne bi se desili da policija nije reagovala pogrešno. Pa oni su pravili gužvu i skidali majice sa Srba - podseća Stojanović.


Zbog čega niste insistirali da se kazne ljudi koji su bacali kamenje, Molotovljeve koktele, pretukli Srbe iz Gračanice?

- Odgovor će uvek biti isti. Za poslednjih nekoliko meseci bilo je mnogo razgovara sa predstavnicima kosovske vlasti. Mogli su da pošalju drugačiju poruku time što bi kaznili počinioce, a ne da pišu izveštaje kako su bili "neki incidenti" između problematičnih grupa i KPS-a, i kako je KPS bio isprovociran, što nije istina. Ali, to govori o sistemu i o ljudima u njemu. Zato je sada važno da međunarodni faktor bude prisutniji, i vidljivo i nevidljivo, odnosno da Kfor bude i u civilu i u uniformama, a mislim da će se i KPS drugačije ponašati u njihovom prisustvu.


Bez pića i uvreda

 

Šta biste poručili onima koji planiraju da dođu?


- Pre svega da ne konzumiraju alkohol, a majice neka obuku prema svojim osećanjima. Neka to ne budu provokativne poruke koje će vređati Albance, ali sve što jeste deo našeg nacionalnog karaktera - četiri slova s, Bog čuva Srbe i slične mogu apsolutno da obuku. A da li će biti incidenata ili ne, zavisi od KPS-a ili Kfora.

A hoće li Kfor biti prisutan na taj način?


- Dobio sam informaciju iz Kfora da će rasporediti vojnike u civilu na nekim ključnim tačkama, onima koje su bile problematične prošle godine.


U Beogradu se prodaju majice na kojima je Kosovo obojeno u boje srpske zastave. Da li takva majica nekoga provocira ili ne?

- Što se mene tiče, to apsolutno nije provokacija. Ali KPS daje veoma široke formulacije o tome šta se sme, a šta ne. To je jedno vrlo zlonamerno gledanje na Vidovdan čija je suština da im smeta prisustvo Srba na KiM i onda zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja da to spreče.

A da li se primenjuju isti aršini za Albance?

- Oni mogu da nose majice sa slikom velike Albanije koja zahvata i deo Makedonije, to nije problem, ali je problem ako neki Srbin nosi majicu na kojoj je označeno Kosovo kao deo Srbije. Zato je uloga međunarodnog faktora presudna. Euleks i Kfor moraju da izvrše pritisak na KPS da ne prekorači ovlašćenja i ne sprečava Srbe da obeleže Vidovdan.

2024 © - Vesti online