Sreda 26.06.2013.
18:47
rts.rs

Prekinuli štrajk da uberu višnju

Foto: Ilustracija
 

Bogat rod u višnjicima Porečja iz Vučja. Na plantažama smeštenim po obroncima Kukavice nema grana koje se nisu savile do zemlje. Biće višnje, kako kažu, tri do četiri puta više nego prošle godine.

"Vreme je bilo idealno, posebno u vreme cvetanja, oprašivanja i oplodnje tako da je višnja rodila obilno, posebno na ovom brdovitom terenu", kaže Aleksandar Mitić, inženjer voćarstva.

"Tu smo da oberemo višnju, da damo svoj doprinos, jer Porečje je važno za čitav ovaj porečki kraj, jer ljudi se ovde bave, uglavnom, voćarstvom i zato je važno da "Porečje" stane na noge", kažu Dragan Krstić i Aleksandar Stojiljković, radnici ovog preduzeća.

Cena višnje nije visoka - 40 do 50 dinara, ali ovo je za 220 radnika način da, posle godinu dana, dođu do prve plate.

Predsednik Samostalnog sindikata "Porečje" iz Vučje Rade Stojiljković kaže da oni hoće da rade, ali da istovremeno traže i pomoć države kako bi rešili nagomilane probleme.
 

Direktor Porečja iz Vučja Zoran Stanković kaže da sve što su ove godine sve uradili sami. "Jedino što smo uspeli je da dobijemo kredit Fonda za razvoj od deset miliona dinara koji nam je pomogao da kupimo repromaterijal i organizujemo primarnu proizvodnju", kaže Stanković.

Više od ovoga iz sopstvenih sredstava, kažu, ne mogu i dodaju da je ovo tek početak posla, jer tokom leta u najveću hladnjaču na jugu zemlje treba smestiti i oko 1.000 tona kruške i jabuke.

2024 © - Vesti online