Sreda 26.06.2013.
16:40
CNN

Turisti zaglavljeni na santi leda

Foto: Ilustracija

Turisti, koji su bili na ekspediciji, su u "pristojnom stanju“ i trenutno nema hitnih medicinskih slučajeva, izjavio je portparol kanadskih vazdušnih snaga Stiven Neta.

Njihove šanse da budu spašeni su velike zato što su na vreme uspeli da obaveste vlasti – čim su videli da se ledena santa na kojoj su se nalazili odlomila, dodao je Neta.

Avion kanadskih vazdušnih snaga kruži oko turista kako bi ih držao na oku a uspeo je i da im izbaci tri kompleta opreme za spasavanje koji sadrže satelitske telefone, hranu i gumene splavove.

Neta smatra da će turisti biti dobro i da im neće biti hladno pošto imaju odgovarajuću odeću. Turisti su kampovali na ledu kada se komad leda prečnika 10 metara odlomio i otisnuo od kopna.

"Ovakvo lomljenje leda je uobičajeno za ovo doba godine“, izjavio je Neta.

Velika santa udaljila se od kopna nekoliko kilometara i čini se da se i dalje raspada. Ukoliko dođe do kompletnog raspadanja tri splava koja su spuštena više su nego dovoljna za celu grupu. Takođe, ne postoji velika opasnost od smrzavanja pošto su temperature u junu vrlo često iznad ledenih.

2024 © - Vesti online