Sreda 26.06.2013.
14:58
Srna

Nehumano: Amerika deportovala čoveka u komi

Foto: Ilustracija
 

Haniževski (69) se sada leči u rodnoj Poljskoj, iako je u SAD živio u proteklih 30 godina. Američke vlasti su ga deportovale pošto je otkriveno da nema zdravstveno osiguranje i da u SAD živi ilegalno.

Bolnica u mjestu Nju Brunzvik, u koju je Haniževski prebačen posle moždanog udara, o deportaciji nije obavestila njegovu rodbinu. Poljski konzul Eva Junčik Zjomecka rekla je da ona i druge diplomate pokušavaju da pomognu Haniževskom nakon što ga je bolnica iznenada deportovala bez prethodnog obaveštavanja rodbine.

Ona je rekla da je Haniževski budan, ali da ne može da komunicira sa lekarima.

Njegov prijatelj Jerži Jedra rekao je da Haniževski već nekoliko godina ima krvno oboljenje i da je dugo živio u mestu Pert Amboj u Nju Džerziju. Pre nekoliko godina je ostao bez posla, a potom bez stana, pa je živio u lokalnom utočištu.

On je dodao da je početkom meseca pomogao Haniževskom da ode u bolnicu i da je on tamo pretrpeo moždani udar. Američke bolnice su pravno obavezne da pruže hitnu pomoć svakom, ali mogu da deportuju "stabilizovane pacijenete bez dokumentacije" putem procesa pod nazivom "medicinska repatrijacija".

Da bi izvršila medicinsku repatrijaciju, bolnica mora da dobije saglasnost pacijenta, porodice ili sudskog staratelja. Prema rečima konzularnih zvaničnika, u slučaju Haniževskog, o kojem je prvi pisao poljski dnevnik "Novi Džijenik", to nije učinjeno.

2024 © - Vesti online