Sreda 26.06.2013.
14:50
Vestionline

Dečak (6) koji je postao devojčica pobedio državu

Možete li da zamislite da je ova preslatka devojčica zapravo dečak? Ovo je Koj Matis!

Koj (ne znamo da li da je/ga nazovemo devojčica ili dečak) će ponovo krenuti u školu u gradiću Fauntinu, pošto je donesena odluka o korišćenju toaleta.

Odeljenje za građanska prava u Koloradu zaključilo je da je školski okrug Fauntin-Fort Karson nepotrebno doveo devojčicu u tešku situaciju, zabranivši joj da koristi ženski toalet. Direktor odeljenja za građanska prava Stiven Čavez ocenio je da zabrana "stvara pogodnu atmosferu za širenje vršnjačkog nasilja".
 

Borci za prava transrodnih osoba, to jest osoba kod kojih se samoidentifikacija kao muškarca, žene, ni jednog ili oboje ne poklapa sa njihovim prirodnim polom, pozdravili su odluku kao značajan napredak u borbi za ravnopravnost.

Roditelji Ketrin i Džeremi Matis u februaru su se žalili posredstvom Fonda za zakonsku zaštitu i obrazovanje transrodnih osoba. Pre podnošenja žalbe, dete, koje se oblači kao devojčica i kome u pasošu i ličnoj karti piše da je ženskog pola, nije imalo problema prilikom korišćenja ženskog toaleta.

"Išla je u ženski toalet, svi su joj se obraćali kao devojčici, uvek je bila u zboru sa devojčicama", rekla je njena majka u emisiji posvećenoj ovom problemu. Ali, godinu dana pošto je upisana u školu, uprava školskog okruga obavestila je roditelje da posle raspusta više neće smeti da koristi ženski toalet i da oni treba da joj kažu da će od sada ići u muški WC, toalet za nastavno osoblje ili toalet za bolesnu decu.

Advokat školskog okruga izjavio je za CNN da je škola prilikom donošenja odluke imala u vidu do kakvih bi posledica u budućnosti moglo da dođe ako dete sa muškim polnim organima koristi ženski toalet.

Ketrin Matis kaže da je njihovo dete imalo samo 18 meseci kada je počelo da ga privlači sve što privlači devojčice. Najradije je nosio cvetnu suknju sa podsuknjom. "Pitao je kada ćemo ga odvesti kod lekara da bi dobio ženske organe kako bi mu i telo bilo žensko", kaže majka. Psiholog je potvrdio da je Koj transrodna osoba, a kada je imala četiri godine roditelji su joj "dozvolili da bude ono što jeste".

2024 © - Vesti online